calki
calka: Rozwazmy nastepujace zagadnienie poczatkowe na prostej
y'(t)=−3t2y(t); y(0) = 1.
a) Sformułowac twierdzenie Picarda−Lindelöfa,
b) okreslic przedział [0; α] na którym równanie posiada dokładnie jedno rozwiazanie o wykresie
zawartym w prostokacie [0; α]X[−7; 9].
24 mar 20:52
calka: Jednak nie bardzo umiem to zrobic.
Ktos moglby pokazac jak to rozwiazac?
24 mar 21:33
krejzol: Przypomnij sobie twierdzenie Picarda... od tego trzeba zaczać. Jak jest skontruowany ciąg?
xn+1=x0 + ∫f(xn,t)dt
24 mar 21:35
calka: twierdzenie Picarda−Lindelöfa
| | df | |
Niech funkcje f(t,y) oraz |
| beda ciagle na prostokacie R={(t,y): t0≤t≤t0+a, |
| | dy | |
|y−y
0|≤b}.
| | b | |
Oznaczmy przez M=max|f(t,y)| a przez α=min{a, |
| }. Wtedy zagadnienie y'=f(t,y), y(t0)=y0 |
| | M | |
ma dokladnie jedno rozwiazanie na odcinku [t
0, t
0+α].
Jak je tu zastosowac?
25 mar 11:47
mat: I jak teraz?
25 mar 13:39
calka: jak zrobic to b) ?
25 mar 15:06
calka: Moglby ktos pomoc?
25 mar 15:14
calka: ?
25 mar 19:06
calka: M=max|−3t
2y(t)|=?
Jak ustalic a i b?
25 mar 19:50
calka: ?
25 mar 20:27
krejzol: f(t,y)=−3t
2y
Gdzie jest spełiony warunkek lipschitza?
|f(t,y
1)−f(t,y
2)|=|−3t
2y
1 +3t
2y
2|=3t
2|y
1−y
2|≤3|y
1−y
2| dla t∊[0,1]
M=sup|f(t,y)| =3*1
2 * 9 = 27 na [0,1] x [−7,9]
y
0=1,t
0=0,b=8, a=1
| | b | | 8 | | 8 | |
α=min(a, |
| )=min(1, |
| )= |
| |
| | M | | 27 | | 27 | |
25 mar 20:35
calka: Ok. Skad sie biora wartosci a i b?
25 mar 20:42
calka: Nie rozumiem tego. Poprosilbym o wytlumaczenie.
25 mar 21:04
calka: ?
25 mar 21:54
krejzol: [t0,t0+a]
[y0−b,y0+b]
Mamy
[0,1], czyli t0=0, a=1
[−7,9], czyli y0=1, b=8
26 mar 14:19
calka: Dziekuje
26 mar 14:35
calka: Ale skoro mam okreslic przedział [0; α] na którym równanie posiada dokładnie jedno rozwiazanie
o wykresie
zawartym w prostokacie [0; α]X[−7; 9] to 0≤t≤α.
26 mar 22:47