Pochodna z 1/x^2
Maciej: Dobry wieczór,
| | 1 | |
czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka będzie pochodna z wyrażenia |
| ? |
| | x2 | |
| | 1 | |
Lub w jaki sposób to się liczy? W karcie wzorów widnieje tylko |
| , lecz ciężko mi z tego |
| | x | |
wywnioskować jaka będzie pochodna z x
2 w mianowniku.
24 mar 20:24
Janek191:
f(x) = x
−2
więc
| | − 2 | |
f '(x) = − 2 x−3 = |
| |
| | x3 | |
24 mar 20:25
Maciej: Czyli
| | a | | −2a | |
f(x) = |
| → f '(x) = |
| ? |
| | xn | | xn+1 | |
24 mar 20:29
Maciej: xn+1
24 mar 20:31
Adamm: (xn)'=nxn−1
ten wzór zachodzi dla n∊ℛ
24 mar 20:34
Maciej: Już załapałem, dziękuję Wam
24 mar 20:40