funkcje trygometryczne
Aniusia: Kąty przy dłuższej podstawie trapezu mają 30{O} i 75{O}. Krótsza podstawa ma długość 8 cm,
a wysokość 4{3} cm. Oblicz pole trapezu.
24 mar 20:10
Aniusia: Kąty przy dłuższej podstawie trapezu mają 30O i 75O.
Krótsza podstawa ma długość 8 cm, a wysokość 4 {3} cm. Oblicz pole trapezu.
24 mar 20:11
Janek191:

α = 30
o
β = 75
o
h= ?
24 mar 20:14
Janek191:
h = 4√3 ?
24 mar 20:14
Janek191:
| | tg 30o + tg 45o | |
tg (75o) = tg ( 30o + 45o) = |
| = |
| | 1 − tg 30o*tg 45o | |
24 mar 20:24
Janek191:
Gdzie ta Anusia ?
24 mar 20:26
Aniusia: jestem

dziękuje
24 mar 20:29