obliczanie granic ciągów
Rafał: lim √9n+4*3n+1 − √9n + 3
24 mar 19:00
Jack:
pomnoz razy sprzezenie, czyli :
| | √9n+4*3n+1+√9n+3 | |
lim(√9n+4*3n+1−√9n+3)* |
| |
| | √9n+4*3n+1+√9n+3 | |
24 mar 19:09
Rafał: znam zasadę ale później nie wiem czy dobrze liczę zwłaszcza jak wyciągam przed nawias
największą potęgę w mianowniku podał by ktoś wynik w celu porównania
24 mar 19:18
Janek191:
| | 9n + 4*3n + 1 − 9n − 3 | |
an = |
| = |
| | √9n + 4*3n + 1 + √9n + 3 | |
| | 4*3n − 2 | |
= |
| = ; dzielimy licznik i mianownik przez 3n |
| | √9n + 4*3n + 1 + √9n + 3 | |
| | | |
= |
| |
| | √1 + 43n + 19n + √ 1 + 39n | |
więc
n→
∞
24 mar 19:25
Rafał: Dzięki wielkie
24 mar 19:29