Funkcja
Natalia: Wykaż że dla dowolnych liczb a,b,c funkcja kwadratowa f(x)=ax2+(a+c)x+c ma co najmniej jedno
miejsce zerowe
24 mar 18:45
tyokke: policz deltę i znajdź wzór skróconego mnożenia
24 mar 18:48
Janek191:
Δ = a2 + 2a c + c2 − 4a c = a2 − 2 a c + c2 = ( a − c)2 ≥ 0
24 mar 19:26
Adamm: tylko jedno ale
nie możemy tak po prostu liczyć deltę
najpierw, musimy założyć że a≠0, bo inaczej nie jest to funkcja kwadratowa
jeśli a=0 to f(x)=cx+c=c(x+1)
i dla x=−1 mamy pierwiastek
24 mar 19:43
Janek191:
Racja, ale to powinno być oczywiste.
Funkcja ma mieć co najmniej jedno miejsce zerowe.
Dla a = 0 ma też jedno miejsce zerowe.
24 mar 19:49
Adamm: co powinno być oczywiste? że dla a=0 ma miejsce zerowe?
co jeśli wtedy funkcja byłaby stała i różna od zera?
24 mar 19:53
Janek191:
Oczywiste jest,ze dla a ≠ 0 mamy funkcję kwadratową.
Dla
a = 0 i c ≠ 0 jedno miejsce zerowe.
24 mar 19:58
Adamm: dla a=0 miejsce zerowe, ogólnie
f(x)=0 gdy c=0 lub x=−1
więc x=−1 jest pierwiastkiem nawet jeśli c=0
24 mar 19:59
Adamm: przepraszam, jedno miejsce zerowe, tak
24 mar 20:02