Proszę o podpowiedź
Ola: Punkty A(1,2) i C(−4,−4) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|= |BC|.
Wysokośc poprowadzona z wierzchołka C zawiera się w prostej x−y=0. Oblicz współrzędne
wierzchołka B.
Policzyłam tylko równanie prostej AC 3x−5y−8=0. I mogę oznaczyć współrzędne spodka wysokości
jako D (x, x). Ale niewiele mi to daje. Pomoże ktoś?
24 mar 17:11
Janek191:

k :y = x
Prosta prostopadła do k
y = − x + b A = ( 1 , 2)
2 = − 1 + b ⇒ b = 3
y = − x + 3
=========
S − środek odcinka AB
y = x i y = − x + 3
więc
x = − x + 3
2 x = 3
x = 1,5
y = 1,5
S = ( 1,5 ; 1,5)
B = ( x, y)
Dokończ
24 mar 17:19
24 mar 17:31