ciąągi
Ola: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny, a ich suma jest równa 35. Jeżeli od pierwszej liczby
odejmiemy
2, od drugiej 3, a od trzeciej 9 to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te ciągi.
Zapisuję równania, ale nie potrafię wyznaczyć z nich tych liczb >.<
24 mar 16:51
Jack:
"Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny" (zakładam, że kolejne)
w takim razie jeśli nazwiemy je a,b,c
to zachodzi równość
b2 = a * c (bo to jest główna własność ciągu geometr.)
"a ich suma jest równa 35."
zatem
a + b + c = 35
i wiemy jeszcze, że
"Jeżeli od pierwszej liczby odejmiemy 2, od drugiej 3, a od trzeciej 9 to otrzymamy ciąg
arytmetyczny"
a−2 , b−3, c−9 −>> arytm.
zatem
2(b−3) = a−2+c−9 (wlasność ciągu arytm.)
zatem mamy ukladzik
{a+b+c=35
{2(b−3)=a−2+c−9
{b2=a*c
24 mar 17:01
Jack: najprosciej to rozwiazac, w ten sposob, ze :
z drugiego rownania
2(b−3) + 11 = a +c
i podstawiamy te a+c do pierwszego, zatem
2(b−3) + 11 + b = 35
i stad mamy odrazu "b"
24 mar 17:04
Janek191:
a, aq, aq
2 − ciąg geometryczny q ≠ 0
1) a + a q + a q
2 = 35
a − 2, aq − 3 , a q
2 − 9 − ciąg arytmetyczny, więc
2) 2*( a q − 3) = a − 2 + a q
2 − 9
Z 1) ⇒
| | 35 | |
a*( 1 + q + q2 ) = 35 ⇒ a = |
| |
| | 1 + q + q2 | |
oraz z 2)
2a q − 6 = a q
2 + a − 11
a q
2 −2a q + a − 5 = 0
więc
| 35 | | 35 | |
| *( q2 − 2 q) + |
| − 5 = 0 / *( 1 + q + q2) |
| 1 + q + q2 | | 1 + q + q2 | |
35 q
2 − 70 q + 35 − 5 − 5 q − 5 q
2 = 0
30 q
2 − 75 q + 30 = 0 / : 5
6 q
2 − 15 q + 6 = 0
Δ = 225 − 4*6*6 = 225 − 144 = 81
√Δ = 9
| | 15 − 9 | |
q = |
| = 0,5 lub q = 2 |
| | 12 | |
zatem
| | 35 | | 35 | |
a = |
| = |
| = 20 |
| | 1 + 0,5 + 0,25 | | 1,75 | |
lub
| | 35 | | 35 | |
a = |
| = |
| = 5 |
| | 1 + 2 + 4 | | 7 | |
Mamy dwa ciągi:
1) 20, 10, 5
2) 5, 10, 20
24 mar 17:05
Janek191:
?
24 mar 17:25
Eta:
Omg

a,b,c −−− szukane liczby
1/ a,b,c −− tworzą ciąg geom ⇒ b
2=a*c i a+b+c=35 ⇒ a+c=35− b
a−2, b−3,c−9 −−− tworzą ciąg arytm. ⇒ 2(b−3)=a+c−11 ⇒ 2b−6=24−b ⇒
b=10
to a+c=25 i a*c=100 ⇒ a=5 i c=20 lub a=20 i c=5
to:
a=5, b=10, c=20 lub
a=20, b=10, c=5
Pozdrawiam
Janka191
24 mar 17:31
Ola: Dziękuję
24 mar 20:06
Janek191:
Pozdrowienia dla
Ety − mistrzyni krótkich rozwiązań
24 mar 20:08
Eta:
24 mar 20:41