pole zacieniowanej figury
Heido:pole zacieniowanej figury na rysunku jest równe:
a) 18
b) 9
c) 8
d) 6
z twierdzenie talesa zakładam że k∥ l ∥m
1+2+39=1+2l
6l =27
l=4,5
tak samo dla k
k=1,5
więc pole trapezu P=(a+b)*h2
P=(4,5+1,5)*22=6
Czy to jest dobrze policzone?
Czy jest inna metoda liczenia tego pola?
24 mar 16:36
Janek191:
24 mar 16:43
Pytający:
Jest to dobrze policzone i na pewno jest inna metoda policzenia tego pola.
24 mar 16:45
Eta:
P(ABC)=27
ΔABC ∼ ΔDEC i ΔABC ∼ ΔFGC
w skali k=2 w skali k=6