wielomiany - funkcja wielomianowa
Nina : Witam. Jest tu ktoś kto by mógł wytłumaczyć funkcję wielomianowa ? Bardzo proszę o pomoc
24 mar 15:56
Benny: O coś konkretnego pytasz?
24 mar 15:58
Nina : Np. Wyznaczanie dziedziny
24 mar 16:11
Nina : Mamy zadania odnosnie ze funkcje przesunięto o wektor i otrzymano wykres funkcji który jest
podany na rysunku. I wtedy np. Wiedząc że A (2,16 1/4) trzeba wyznaczyć wzór funkcji w postaci
(iloczynowej, ogólnej) i podać miejsce zerowe, resztę, obliczyć współrzędne punktów wspólnych
wykresu funkcji wielomianowe z prostą o jakimś rownania. Wogole nie wiem jak sie za to
zagrać
24 mar 16:17
Benny: Podaj jakiś przykład, coś poradzimy.
24 mar 16:21
Janek191:
Pewnie wykres funkcji przesunięto o wektor ?
Napisz konkretne zadanie, to może Ci ktoś pomoże
24 mar 16:21
Nina : Wykres funkcji y=ax⁴ gdzie a różne od zera przesunięto o wektor u = [−1,−4] i otrzymano wykres
funkcji y=W(x). Wiedząc, że do wykresu funkcji w(x) należy punkt A(2, 16 1/4) napisz wzór
funkcji W w postaci iloczynowej oraz podaj miejsce zdrowe funkcji W
24 mar 16:26
Nina : Do tego zadania jest jeszcze rysunek
24 mar 16:28
Janek191:
y = a x
4
→
u = [ − 1, −4]
to
y = a( x + 1)
4 − 4
W(x) = a*( x + 1)
4 − 4
Mamy
| | 1 | |
16 |
| = a*( 2 + 1)4 − 4 = 81 a − 4 |
| | 4 | |
| | 1 | | 81 | |
81 a = 20 |
| = |
| / : 81 |
| | 4 | | 4 | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
y = W(x) = |
| (x + 1)4 − 4 = |
| *((x + 1)4 − 24) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
= |
| *((x +1)2 − 4)*( x + 1)2 + 4) = |
| | 4 | |
| | 1 | |
= |
| *( x −1)*( x + 3)*( x2 + 2 x + 5) |
| | 4 | |
jak się nie pomyliłem

Miejsca zerowe: − 3 i 1
24 mar 16:39
Janek191:
24 mar 16:40
Nina : Tak

!

taki wynik jest w odpowiedziach.
24 mar 16:50
Nina : Bardzo Ci dziękuję za rozwiązanie zadania.
24 mar 16:50
Janek191:
24 mar 16:50
Nina : A mógłbyś mi w skrócie wytlumaczyc te zadanko.
24 mar 16:51
Janek191:
Wszystko jest napisane

Co nie rozumiesz ?
24 mar 17:23
Nina : Nie rozumiem skąd tam się potem bierze 24 z 4
24 mar 18:35
Janek191:
| 1 | |
| została wyłączona przed nawias |
| 4 | |
24 mar 19:30
Nina : Bardzo ci dziękuję. Dzięki tobie może zdam
24 mar 20:36