całki przez czesci
Monika: Jak obliczyć te całki METODĄ PRZEZ CZĘŚCI?
∫√1−x2
∫ cos(lnx)
∫earcsinx
24 mar 15:43
Monika: ∫ earcsinx ****
24 mar 15:47
Mariusz:
Zacznij je liczyć całkując jedynkę
1
du=dx v=
√1−x2
2
du=dx v=cos(ln(x))
3
du=dx v=e
arcsin(x)
| | 1 | |
u=x dv=earcsin(x) |
| dx |
| | √1−x2 | |
W 2. oraz 3. prawdopodobnie będziesz liczyć przez części dwukrotnie
24 mar 21:31
Jerzy:
Każda z tych całek się "zapętli".
24 mar 21:46
krejzol: ∫cos(lnx)dx= ∫1*cos(lnx)dx=xcos(lnx) + ∫sin(lnx)dx
∫sin(lnx)dx=xsin(lnx) − ∫cos(lnx)dx
więc
| | 1 | |
∫cos(lnx)dx= |
| x(cos(ln(x))+sin(ln(x))) |
| | 2 | |
24 mar 21:56
krejzol: | | √1−x2 | |
∫√1−x2dx=∫ |
| dx takie cos powinienes umiec zrobic |
| | 1−x2 | |
24 mar 21:58
Mariusz:
krejzol co ci to da
Tutaj proponuję zacząć liczyć przez części
| | (−x2) | |
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | 1−x2−1 | |
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | 1 | |
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫√1−x2dx+∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
| | 1 | |
2∫√1−x2dx=x√1−x2+∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
24 mar 22:34
Jerzy:
Jedyna metoda,to metoda Mariusza.
| | √a | |
@Krejzol...od kiedy √a = |
| ? |
| | a | |
25 mar 00:12
Adamm: nie jedyna
25 mar 00:15
Jerzy:
Przez części, tak. Takie było polecenie.
25 mar 00:18
Mariusz:
Przez części to co najwyżej można zmienić kolejność pokazanego przeze mnie liczenia
(chodzi o całkę z 24 mar 2017 22:34)
ale tę całkę liczymy przez części tylko raz
Pozostałe całki trzeba przez części liczyć dwukrotnie
25 mar 00:31
krejzol: | | 1 | |
sorry, poptrzylem jakby to byla calka ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | |
25 mar 12:41
Mariusz:
krejzol wtedy mielibyśmy całkę tablicową
| | d | |
do znalezienia ze wzoru |
| (F(x)+C)=f(x) |
| | dx | |
jeżeli nie mamy pod ręką tablic bądź tablice są zakazane
25 mar 21:17