Trygonometria
xyz: Wiedząc że tg α + ctg α = 12, oblicz: a) tg4 α + ctg4 α b) tg3 α + ctg3 α
24 mar 15:31
relaa:
tg4(x) + ctg4(x) = ([tg(x) + ctg(x)]2 − 2)2 − 2
tg3(x) + ctg3(x) = [tg(x) + ctg(x)]3 − 3[tg(x) + ctg(x)]
24 mar 15:41
xyz: Mam pytanie dlaczego jak podniose sobie to wychodzi mi cos takiego
tg α + ctg α = 12 ||2
tg2 α + ctg2 α + 2(ctg α*tg α) = 14
tg2 α + ctg2 α + 2 = 14
tg2 α + ctg2 α = − 74
co jest niemozliwe
24 mar 15:50
Krzysiek: tak w ogóle to tga+ctga≥2
24 mar 15:54
relaa:
Krzysiek raczej |tg(x) + ctg(x)| ≥ 2.
24 mar 16:18
relaa:
Ponieważ tg(x) + ctg(x) nie przyjmuje wartości z przedziału (−2 ; 2).
24 mar 16:20