pola
PrzyszlyMakler:

W trójkącie ABC punkty D i E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że AD

B = 1:2 oraz AE:EC
=2:1.
Wyznacz jaką częśc pola trójkąta ABC stanowi pole czworokąta ADFE.
Pole szukane= S= P
ADFE
Zauważyłem, że
2*P
ADF = P
DFB : oznaczmy to pole jako A
2*P
EFC=P
EFA: oznaczmy to pole jako B
P
S= 2B + A
Niestety nie wiem jak skończyć to zadanie, ani jak opisać pole trójkąta CFB

Proszę o pomoc!
Daję

.
24 mar 15:29
Eta:

W trójkątach ADC i DBC:
2(3P
1+P
2)=2P
2+P
3 ⇒ P
3=6P
1
W trójkątach ABE i BCE :
2P
1+3P
2=2(P
1+P
3) ⇒ 3P
2=2P
3 ⇒3P
2=12P
1 ⇒ P
2=4P
1
P(ADEF)=2P
1+P
2 = 6P
1
P(ABC)= 3P
1+3P
2+P
3= 3P
1+12P
1+6P
1=21P
1
| P(ADEF) | |
to |
| = .......... |
| P(ABC) | |
24 mar 16:12
Eta:
Oddaj ....
24 mar 16:15
aaa: To takie oczywiste gdy Ty to piszesz

ech...
Niemniej bardzo dziękuję !
24 mar 16:57
aaa: Daje sad jabłek ! (Pisze z tel )
24 mar 16:58
aaa: A gdyby tak się uprzec jak udowodnić że trójkąty ABE i ADC maja równe pola ?
24 mar 17:00