największym rozwiązaniem równania
Katarzyna: | | (x−1)2*(x2−5x+6) | |
największym rozwiązaniem równania |
| = 0 jest: |
| | x−3 | |
a)−3
b)1
c)2
d)3
nic normalnego mi nie wychodzi. Aż w końcu wpadłam na pomysł wyciągnięcia przed nawias, jednak
niestety nie pamietam jak to się robiło.
Bardzo proszę o rozpisanie przykładu tak, bym mogła zrobić pozostałe przykłady sama.
24 mar 14:40
Jerzy:
Założenie: x ≠ 3
Poszukaj pierwiastków równania: x2 − 5x + 6 = 0
24 mar 14:42
Jerzy:
⇔ (x−1)2*(x − 3)(x − 2) = 0
24 mar 14:45
Katarzyna: x1 = 2 i x2 = 3 , z załozenia odpada nam x2
czyli odp c ?
a co z tym pierwszym nawiasem? (x−1)
2
24 mar 14:45
Katarzyna: nie rozumiem. to jaki jest tok postepowania ?
1. z mianowniaka mam założenie że x różne od 3
2. nie wiem co dalej − proszę o wytłumaczenie, ja musze to zrozumieć, a nie głupio rozwiazać,
na klasówce nikt mi nie pomoże
24 mar 14:47
Jerzy:
Nic .... szukamy najwiekszego, a tym jest: x = 2
24 mar 14:48
Jerzy:
Równanie w liczniku ma trzy pierwiastki: x = 1 , x = 2 , x = 3 , ale: x = 3 nie należy do
dziedziny, wiec najwiekszym jest x = 2
24 mar 14:50