jw
popopo: funkcja f określona wzorem f(x)= (x−a)(x−b), przy czym a jest pierwiastkiem rownania
415*x+811=0, natomiast b=12550025750. Oblicz wartość najmiejszą i wartość największą
funkcji f w przedziale <−5;2>
24 mar 13:43
popopo: b= 125500 / 25700
a 415*x+811=0
24 mar 13:44
kochanus_niepospolitus:
Wskazówka:
a*4
15 = −8
11
4
15 = 2
jakiej potęgi?
8
11 = 2
jakiej potęgi?
125
500 = 5
jakiej potęgi?
25
[700} = 5
do jakiej potęgi?
24 mar 13:48
popopo: tyle wiem a=8 b=1
24 mar 13:51
popopo: coo dalej?
24 mar 13:54
kochanus_niepospolitus:
f(−5) = ...

f(x
w) = ...

( o ile wierzchołek jest wewnątrz zadanego przedziału)
f(2) = ...

wybierasz najmniejszą i największa wartość z tych trzech (o ile wierzchołek leży wewnątrz
zadanego przedziału)
24 mar 13:56
Jerzy:
xw = 4,5 > 2
fmax = f(−5)
fmin = f(2)
24 mar 13:56
kochanus_niepospolitus:
a skąd miałem wiedziec, że Ty to wiesz?
24 mar 13:56
kochanus_niepospolitus:
a
≠ 8
24 mar 13:57
kochanus_niepospolitus:
a =
− 8
24 mar 13:57
Jerzy:
fmin = f(xw)
fmax = max [f(−5);f(2)]
24 mar 13:59
'Leszek: Z podanych przez @popopo absolutnie nie wynika ,ze b = 1 oraz a= 8 , napisz poprawnie tresc
zadania , przeciez wielu uczniow korzysta z tego forum i chca samodzielnie rozwiazac ,
natomiast przy blednej tresci jest to niemozliwe !
24 mar 14:01
kochanus_niepospolitus:
tam w b źle napisał
b = U{125500}{25750 <−−− patrz pierwszy wpis z potegami bez {} i z 'u' jako ułamek
24 mar 14:03
popopo: 125500 / 25750
24 mar 14:06