Zadanie
Majk: Dany jest trójkąt równaramienny ABC o bokach długości AB=10, AC=BC=10. Na boku AC zbudowano
trójkąt ACD tak, że punkt D należy do prostej BA i DB=21. Punkt E należy do odcinka DC. Wykaż,
| | 2 | |
że jeśli DE=7 |
| . To AE||BC. |
| | 7 | |
Myślałem tu nad tw. odwrotnym do Talesa, ale nie potrafię znaleźć boku EC. Pomoże ktoś? Z góry
dzięki.
24 mar 13:41
Majk:

Chcę, znaleźć x, żeby chwycił Tales
24 mar 13:43
===:
Ty nawet treści zadania nie potrafisz przepisać
24 mar 13:52
Jerzy:
Trochę kultury ....
1) Oblicz wysokość ΔABC
2) Oblicz IDCI z tw. Pitagorasa.
24 mar 14:20
Jerzy:
| | 68 | |
x = |
| .... i tw. Talesa. |
| | 7 | |
24 mar 14:27