Prawdopodobieństwo
Samasama: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7} wylosowano kolejno bez zwracania dwie cyfry i utworzono z nich
liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A− co najmniej jedna cyfra tej liczby jest większa od 3
b) B−utworzona liczba jest podzielna przez 3 i jednocześnie nie jest podzielna przez 4.
a) już zrobiłam i wyszło mi P(A)= 67
Liczę na rozwiązanie punktu b)
24 mar 13:06
kochanus_niepospolitus:
to (a) źle policzyłaś.
24 mar 13:11
Jerzy:
Wypisz podzielne przez trzy i odrzuć te, które dzielą się przez 4.
24 mar 13:11
Samasama: Dobrze policzone, ponieważ mam do tego odpowiedzi.
W b) powinno być 521, tylko nie wiem jak ma wyglądać rozwiązanie
24 mar 13:41
kochanus_niepospolitus:
(a) dobra ... tam jest bez zwracania
(b) tak jak Jerzy napisał
wypisujesz liczby podzielne przez '3' ... od nich odejmujesz te co są podzielne '4' (czyli de
facto, te co są podzielne przez '12' )
24 mar 13:46
Jerzy:
b)
|Ω| = 42
A = 21,15,51,42,27,36,63,45,54,65
|A| = 10
24 mar 13:48
Samasama: Dziekuję!
24 mar 14:00
Jerzy:
Upss.... źle przepisałem:
21,15,51,42,27,63,45,54,57,75
24 mar 14:14