Jeszcze kwadratowa
Powracający: Dla jakiej wartosci parametru m rownanie
2x
2−(3m+2)x+12=0
ma pierwiastki spelniajace warunek |x
1−x
2|=1?
b) Dla jakich wartosci parametru m rownanie 2x
2−(3m+2)x+12=0 ma jednakowy zbior rozwiazan z
rownaniem 4x
2−(9m−2)x+36=0
Wyznacz te rozwiazania
a) |x
1−x
2|= U{
√Δ{|a|}
Δ= 9m
2+12m−92
U{
√9m2+12m−92{2}=1
9m
2+12m−96=0
m
1= −4
b) Rownania te beda mialy jednakowe zbiory rozwiaaan jesli
a= k*a
1
b= k*b
1
c= k*c
1
U mnie jest
a=2 , a
1=4 k=2
c=12 c
1= 36 k=3
Nie istnieje takie k to wobec tego nie istnieje takie m zeby te rownania mialy jednkowe
zbiory rozwiazan