Wykaż
Majaa: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y prawdziwa jest nierówność: 5x2− y24≥xy
24 mar 12:26
g: | | 5x2−y2 | |
Czy chodzi o |
| ≥xy ? Jeżeli tak, to to jest nieprawda (np. x=0, y=1) |
| | 4 | |
24 mar 12:51
'Leszek: Nierownosc zawiera blad , jest falszywa wystarczy podstawic x = 0, y = 1
wowczas (−1/4) ≥ 0 , falsz !
24 mar 12:52
Majaa: Przepraszam!

Za dużo zadań i już się w oczach miesza.
Tam powinno być 5x
2+y
2
24 mar 12:59
'Leszek: Ok !teraz jest dobrze
5x2 + y2 ≥ 4xy ⇔ (2x −y)2 + x2 ≥ 0
24 mar 13:26
Majaa: Dziękuję
24 mar 13:38