Funkcja
Majaa: Dana jest funkcja f(x)= −2+ 8x+1, gdzie x∊R−{−1}. Wyznacz wszystkie punkty należące do
wykresu funkcji f, których obie współrzędne są naturalne.
24 mar 12:17
Jerzy:
| 8 | |
| − 2 musi być liczbą naturalną |
| x+1 | |
Podstawiaj za x liczby naturalne takie, aby ułamek był liczbą całkowitą, np:
| 8 | |
| −2 = 4 − 2 = 2 , czyli punkt (1,2) spełnia warunki zadania. |
| 1+1 | |
24 mar 12:21
Majaa: Więc jeszcze można wstawić 0 i 3, czyli (3,0) i (0,6), dziękuję
24 mar 12:30
Powracający: Jesli 0 zaliczamy do liczb naturalnych .
24 mar 12:31
Jerzy:
Nie .... to jedyny punkt: (1,2)
24 mar 12:34