Pytanie-Jerzy
Lubięliczyć: http://scr.hu/0t2s/djbk0
Nie wykonam rysunku, na stronie, Tylko gdybyś mógł sprawdz moje rozumowanie.
Jeżeli H=2a.
Wiemy że wszystko boki w rombie są równe, oraz że kąt ostry jest równy 60. W takim razie bedzie
to romb skłądający sie z 4 trojkątów 30,60,90?
Oznaczę bok przez 2a. Wtedy połowa dłuższej przekątnej równa jest. a
√3.
Wyznaczę w takim razie tga. W trójkącie zawierającym krawedz SC, H, oraz d2(dłuższa przekątna)
tga=2a/2a
√3
tga=
√3/3 −−> czyli 30 stopni. Wiec sinus tego kąta równy jest 1/2?
24 mar 11:39
Jerzy:
To co policzyłeś, to tangens nachylenia krawędzi SC do podstawy.
24 mar 12:10
Lubięliczyć: Więc w jaki sposób mam to zrobić?
24 mar 12:49
Jerzy:
Kąt nachylenia ściany do podstawy, to kąt miedzy jej wysokością i podstawą.
24 mar 12:57