funkcje tworzące
biednyStudent: wykorzystując funkcje tworzące wyznacz rozwiązania równań rekurencyjnych
(podaj postać funkcyjną an) a0 = 0 an = an−1 +2n −1 dla n>=1
24 mar 11:36
Pytający:
Po drodze korzystam z wniosku 7.5:
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Matematyka_dyskretna_1/Wyk%C5%82ad_7:_Funkcje_tworz%C4%85ce
a
0=0
a
n=a
n−1+2n
F(x)=∑(n=0..
∞)a
nx
n=a
0+∑(n=1..
∞)(a
n−1+2n−1)x
n=
=0+∑(n=1..
∞)(a
n−1+2(n+1)−3)x
n=
=∑(n=1..
∞)a
n−1x
n+2∑(n=1..
∞)(n+1)x
n−3∑(n=1..
∞)x
n=
=x∑(n=0..
∞)a
nx
n+2([∑(n=0..
∞)(n+1)x
n]−1)−3x∑(n=0..
∞)x
n=
| | 2 | | 3x | |
=xF(x)+ |
| −2− |
| ⇔ |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | 2 | | 3x | |
⇔ F(x)(1−x)= |
| −2− |
| |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
| | x(x+1) | | 1 | | 3 | | 2 | |
F(x)= |
| = |
| − |
| + |
| = |
| | (1−x)3 | | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)3 | |
| | | | | |
=∑(n=0..∞)xn−3∑(n=0..∞) | xn+2∑(n=0..∞) | xn= |
| | | |
| | | | | | (n+1)(n+2) | |
⇒ an=1−3 | +2 | =1−3(n+1)+2 |
| =1−3n−3+n2+3n+2=n2 |
| | | | 2 | |
24 mar 12:48
Mila:
Chyba masz gdzieś drobną pomyłkę.
25 mar 19:24
Pytający:
Widzę, że nic się przed Tobą nie ukryje.

Mam nadzieję, że tylko to:
a
n=a
n−1+2n
−1
25 mar 19:36
Mila:
Zupełnie przypadkowo zobaczyłam,
w innym wątku pisałam to samo z innym warunkiem początkowym. Pozdrawiam
25 mar 20:30
Pytający: 
Pozdrawiam również!
25 mar 21:17