Logarytm
Lubięliczyć: ile równy jest logaBa (podstawa "a" z B)
24 mar 10:27
Jerzy:
= a*logaB
24 mar 10:29
Lubięliczyć: Kurcze to mnie nie ratuje.
a/loga2 +alog2b +b/logb2 +blog2a Muszę to przekształcić do najprostszej postaci
24 mar 10:34
Jerzy:
Zapis nie jest jasny.
24 mar 10:35
24 mar 10:40
Jerzy:
To po co przekształcać to wyrażenie ?
24 mar 10:42
Lubięliczyć: W jaki sposób chciałbyś to zrobić?
24 mar 10:43
Jerzy:
Widziałem ile wynosi a i b , i rzeczywiście trzeba próbować przekształcać,
aby nie trzeba było podstawiać a i b ( prawdopodobnie do postaci wzorów Viete'a)
24 mar 10:47
Lubięliczyć: No to właśnie oto mi chodziło, też mi się wydaję że będzie tam wzór vietea. Niestety od 20
minut cały czas wychodzi mi kanał, wiec czy mógłbyś spróbować?
24 mar 10:48
powrócony z otchłani:
Wlasnosci logarytmow wykorzystac
Jak przeksztalcisz: 1/(log
a2)
24 mar 10:51
powrócony z otchłani:
Robisz wszedzie logarytmy o podstawie 2 ... wlaczysz to co jest przed kazdym z logarytmow
(odpowiednio a lub b) ... ' dodajesz' logarytmy i masz juz 'ladna' postac
24 mar 10:52
Jerzy:
= a*log2a + alog2b + b*log2b + blog2a ... i próbuj dalej.
24 mar 10:53
Lubięliczyć: log2a
24 mar 10:54
Jerzy:
= (a + b)*log2(a*b) .... i po zadaniu.
24 mar 10:54
powrócony z otchłani:
Bedziesz mial
log2( (ab)a+b)
I tu juz wzory viete'a leca ... a*b = 2 ... wiec logarytm bez problemu obliczasz
24 mar 10:55
Lubięliczyć: Kurcze rzeczywiście łatwoo...
Już wyszło, dziękuje Wam
24 mar 10:57