Funkcja kwadratowa
Powracający: Dane jest rownanie kwadratowe
mx
2−(m−2)x+m−3=0
a) Okresl wzor funkcji f(m)= x
1*x
2 gdzie x
1 i x
2 sa pierwiastkami danego rownania
Ustal dziedzine i zbior wartosci tej funkcji a nastepnie sporzad jej wykres
b) Podaj wszystkie wartosci parametru m dla ktorych dane rownanie ma dwa pierwiastki i oba sa
wprzedziale (−
∞,m) albo w przedziale (m,
∞)
Zadanie to chcialbym rozwiazywc etapami
czyli teraz muszse policzyc delte i wyliczyc x
1 i x
2 Tak ?
Prosze o odpowiedz na to pytanie
jewsli bedzie tweirdzaca to zaraz policze
24 mar 09:36
24 mar 09:39
Powracający: Licze delte
Δ=(−m+2)
2−4*m(m−3)>0
Δ= m
2−4m+4−4m
2+12m>0
Δ= −3m
2+8m+4>0
Δ= 64−48=16
Mozesz pokierowac dalej ?
24 mar 09:50
Powracający: Zle
Jeszcze raz licze
Δ= −3m
2+8m+4>0
Δ= 64−4*(−3)*4
Δ= 64+48= 112
112= 4*28= 4*4*7= 16*7
√112= 4
√7
Tak ma byc
24 mar 09:59
Jerzy:
Teraz ustal dziedzinę.
24 mar 10:13
Powracający: Przepraszam ale musialem wyjechac .
Nie za bardzo wiem jak
| | m−3 | | 3 | |
ale f(m)= |
| = 1− |
| i m≠0 |
| | m | | m | |
I teraz mam do tego wzoru podstawic wyliczone m
1 i m−2 ?
24 mar 12:04
Jerzy:

Tuataj masz wykres f(m) , teraz ogranicz go tylko do wyznaczonej dziedziny.
Oblicz f(m
1) i f(m
2) i ustal zbiór wartości funkcji f(m)
24 mar 12:12
Powracający: | | 4−2√7 | | 4+2√7 | |
czyli dziedzina tej funkcji to < |
| , |
| >\{0} |
| | 3 | | 3 | |
Wyszlo mi ze f(m
1)= 4+1,5
√7
f(m
2)= 4−1,5
√7
Zbior wartosci tej funkcji f(m)= <4−1,5
√7, 4+1,5
√7>
24 mar 12:27
Powracający: Podpunkt b)
zakladamy ze m≠0 i Δ≥0
dla przedzialu (−∞,m)
x1−m<0
x2−m<0
to {(x1−m)+(x2−m)<0
{x1−m)(x2−m)>0
x1+x2<0
x1*x2−m(x1+x2)+m2>0
Dla przedzialu (m,∞)
x1−m>0
x2−m>0
{x1+x2>0
x1*x2−m(x1+x2)+m2>0
I tutaj zastosuje wzory Vieta
24 mar 12:42
Jerzy:
W pierwszym ... źle policzone wartości funkcji
w b)
Dla (−∞,m)
1) Δ . 0
2) xw < m
3) m*f(m) > 0
Dla: (m;+∞)
1) Δ > 0
2) xw > m
3) m*f(m) > 0
24 mar 12:56
Powracający: dziekuje (sprawdze a wydawalo mi sie ze mam dobrze .
24 mar 13:01