Skad to - 2x^2 y^2
Błażej : Witam prosze o pomoc w wyjasnieniu rozwiazania:
x4+y4−7x2y2=(x2 +y2)2−2x2y2−7x2y2=...(dalej juz jest łatwo)
chodz mi o to skad tam się pojawia to "−2x2y2", bo po rozpisaniu wzoru skroconego mnozenia
faktycznie jest 2x2y2
i jedyny pomysł jaki mam to jest to że to sie powtarza za kazdym razem gdy rozpiszemy ten wzór
i zredukujemy wyrazy podobne wiec wstawiajac
−2x2y2 cofamy sie tak jak by o 1 raz.
24 mar 00:30
Lubięliczyć: x2+y2=(x+y)2−2xy
Analogicznie.
x4+y4=(x2+y2)2 −2(xy)2 −−>(x2+y2)2−2x2y2
24 mar 00:35