Rownanie
Powracający: Rozwiaz rownanie
| | 1 | | 4 | | 8 | |
x3+4x2+8x+ |
| + |
| + |
| = 70 |
| | x3 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| = (x+ |
| )3−3(x+ |
| ) |
| | x3 | | x | | x | |
| | 4 | | 1 | | 1 | |
4x2+ |
| )= 4(x2}+ |
| ) = 4(x+ |
| 2−2) |
| | x2 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3−3(x+ |
| +4(x+ |
| )2−8+8(x+ |
| )=70 |
| | x | | x | | x | | x | |
m
3−3m+4m
2−8+8m=70
m
3+4m
2+5m−78=0
Tylko dla m=3 W(m)=0
x
2+1−3x=0
x
2−3x+1=0
Δ= 5
23 mar 23:57
eldo: pytasz, czy rozwiązanie jest ok?
24 mar 01:06
Powracający: Tak .
24 mar 08:48
Jack: jest ok
24 mar 08:50
Jack: *procz tego ze kilka nawiasow scielo ;x
24 mar 08:52
Powracający: tak zauwazylem to Jack
24 mar 08:56
karty do gry: Przy podstawieniu wypada nałożyć dodatkowy warunek : |m| ≥ 2
24 mar 09:18
Powracający: Dlaczego ?
24 mar 09:20
Jack: | | 1 | |
x + |
| > 2 jest spełnione dla x ∊ rzeczywistych dodatnich, nie dla wszystkich. |
| | x | |
24 mar 09:53
Powracający: Mozesz jasniej Jack ?
Bo nie rozumiem po co ten warunek narzucac .
24 mar 10:03
Jack: no jest taka nierownosc, ze dla x>0 zachodzi
co latwo udowodnic
x
2 + 1 ≥ 2x
x
2 − 2x + 1 ≥ 0
(x−1)
2 ≥ 0
jednakze w tym wypadku nie sadze, aby to bylo potrzebne.
24 mar 10:10
b.: Można napisać warunek m≥2, bo zawsze x+1/x ≥ 2.
Ale nie jest konieczne narzucanie tego warunku, i bez niego, gdybyśmy np. dostali m=1, to
sprzeczność też by wyszła, tylko trochę później, przy rozwiązywaniu x+1/x=1.
I chyba naturalniej jest nie pisać tego warunku przy podstawieniu.
24 mar 10:10