Zadanie maturalne
Powracający: Udowodnij ze wyrazenie
| | x−y | | y−z | | z−x | |
| |
| + |
| + |
| | |
| | x+y | | y+z | | z+x | |
gdzie x, y, z sa dlugosciami bokow trojkata jest
a) mniejszse od 1
czy zalozenie ze x, y, z sa dlugoswciami bokow trojkata jest w tym zadaniu istotne .
23 mar 23:24
Lubięliczyć: Gdyby nie było istotne to by tego nie napisali. Zakładam że x+y>z wtedy można utworzyć trójkąt?
Brakuje może z>x>y?
24 mar 00:31
Powracający: Moze jescze ktos sie wypowie
czas spac Dobranoc
24 mar 00:46
Lubięliczyć: Kurcze nie mam pomysłu, chyba juz za pozno.. Dobranoc
24 mar 00:51
relaa:
Jeżeli x, y, z są długościami boków trójkąta to
x, y, z > 0
x + y > z
y + z > x
x + z > y
| | xyz | |
(x + y)(y + z)(x + z) > xyz ⇒ 1 > |
| . |
| | (x + y)(y + z)(x + z) | |
Dodatkowo z nierówności między średnimi mamy
| (x + y)(y + z)(x + z) | | 1 | | xyz | |
| ≥ xyz ⇒ |
| ≥ |
| |
| 8 | | 8 | | (x + y)(y + z)(x + z) | |
przy czym równość zachodzi dla x = y = z.
| | x − y | | y − z | | z − x | |
| |
| + |
| + |
| | = |
| | x + y | | y + z | | z + x | |
| | (x − y)(y − z)(z − x) | |
| |
| | < |
| | (x + y)(y + z)(z + x) | |
| | xyz | | 1 | |
| |
| | ≤ |
| < 1. |
| | (x + y)(y + z)(z + x) | | 8 | |
24 mar 02:15
Powracający: dzieki
Zastananwiam sie jak doszedles do tego
| | x−y | | y−z | | z−x | | x−y)(y−z)(z−x) | |
| |
| + |
| + |
| |= | |
| | |
| | x+y | | y+z | | z+x | | (x+y)(y+z)(z+x) | |
Sprowadzanie do wspolnego mianownika to troche przerabane
24 mar 09:05