Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja wymierna jest funkcja
moniq: | | (m+1)x−2 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja wymierna F(x)= |
| |
| | x−m | |
gdzie m≠x jest funkcją homograficzną malejąca w przedziale (m,+
∞). Wiem ze a czyli licznik tej
funkcji musi byc >0. Ale tez widzialam w rozwiazaniu ze trzeba ta góre ulamka jakos
przekształcić... po co i jak
23 mar 22:54
23 mar 22:55
Powracający: i znowu ta nawiedzona z tym
23 mar 22:59
moniq: Dobra bedzie bez tej minki ale no proszę pomóżcie...
23 mar 23:50
Janek191:
| | ( m +1) x − 2 | |
f(x) = |
| D = ℛ \ { m } |
| | x − m | |
więc zapisujemy funkcje f w postaci kanonicznej
| | ( m + 1)*( x − m) + ( m +1)*m − 2 | | m2 + m − 2 | |
f(x) = |
| = m + 1 + |
| |
| | x − m | | x − m | |
Niech k = m
2 + m − 2
| | k | | k | |
Funkcja g(x) = |
| maleje dla x > 0 ( dla k > 0) , więc funkcja h(x) = |
| |
| | x | | x − m | |
maleje dla x > m
zatem, aby funkcja f malała dla x > m musi zachodzić warunek k > 0 ⇔ m
2 + m − 2 > 0
m
2 + m − 2 = ( m −1)*( m + 2) > 0 ⇔ m ∊ ( −
∞, − 2) ∪ ( 1 , +
∞)
Wykres niebieski dla m = 3
Wykres czerwony dla m = − 3
24 mar 08:23