ciągi
ayy: Dla jakich n granica
| | (3p−2)n+3p | |
lim |
| jest równa −4 |
| | (n−1)n+pn | |
n dazy do nieskonczonosci
za pomocą szeregu geometrycznego wyznacz liczbę wymierną jeśli jej rozwinięcie dziesiętne
nieskończone to 4,2(15)
23 mar 22:38
'Leszek: Zadanie zawiera blad , granica dla →∞ wynosi 0 dla kazdej wartosci p .
23 mar 22:41
Janek191:
4,2(15) = 4,2 + 0,015 + 0,00015 + ...
a
1 = 0,015
q = 0,01
więc
| | 0,015 | | 0,015 | | 15 | | 1 | |
S = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,01 | | 0,99 | | 990 | | 66 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 66 | | 5 | | 71 | |
4,2(15) = 4 |
| + |
| = 4 |
| + |
| = 4 |
| |
| | 5 | | 66 | | 330 | | 330 | | 330 | |
24 mar 08:43