Oblicz i uzasadnij Ja wychodzę do równania x+y=4,5(x-y) czy dobrze?
MaxPL: Podaj cztery pary liczb całkowitych, których suma jest 4.5 razy większa od ich różnicy.
23 mar 22:28
'Leszek: Czyli 5,5y = 3,5x ⇒ x/y = 55/35 ⇔ x/y = 11/7 , x/y = 22/14 i.t.d
23 mar 22:33
MaxPL: czyli
x+y=4,5(x−y)
x+y=4,5x−4,5y
y+4,5y=−x−4,5x
5,5y=3,5x
x=55 y=35 para (55;35) ⇒ Spr. 55+35=4,5(55−35) ⇔ 90=90
x=11 y=7 para (11;7) ⇒ Spr. 11+7=4,5(11−7) ⇔ 18=18
x=22 y=14 para (22;14) ⇒ Spr. 22+14=4,5(22−14) ⇔ 36=36
23 mar 23:17
MaxPL: inne pary (44;28) (110;70)
23 mar 23:36