7 | 91 | |||
wynosi | , a suma wyrazów skrajnych jest równa | |||
3 | 36 |
7 | ||
aq+aq2= | ||
3 |
91 | ||
a+aq3= | ||
36 |
7 | ||
a*(q+q2)= | ||
3 |
91 | ||
a*(1+q3)= | ||
36 |
q+q2 | 7 | 36 | |||
= | * | ||||
1+q3 | 3 | 91 |
q*(1+q) | 12 | ||
= | |||
(1+q)*(1−q+q2) | 13 |
q | 12 | ||
= | |||
(1−q+q2) | 13 |
7 | 7 | |||
a1q+a1q2= | ⇒ a1(q+q2)= | |||
3 | 3 |
91 | 91 | |||
a1+a1q3= | ⇒ a1(1+q3}= | |||
36 | 36 |
1+q3 | 91 | 3 | ||||
= | * | |||||
q+q2 | 36 | 7 |
(1+q)(1−q+q2) | 13 | ||
= | ciąg rosnący zatem 1+q≠0 może uproscić ...itd | ||
q(1+q) | 12 |
3 | 4 | |||
z niego: q1 = | , q2 = | |||
4 | 3 |
3 | ||
a1 = | ||
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |