Minimalny koszt produkcji, maksymalny zysk
asia: Do wyprodukowania q jednostek towaru niezbędny jest kapitał K i praca L, przy czym q =
10K1/4L1/4. Oblicz minimalny koszt C(q) wyprodukowania q jednostek towaru, jeśli
jednostka kapitału kosztuje
300 zł, a jednostka pracy 100 zł. Jaka wielkość produkcji daje maksymalny zysk, gdy jednostkowa
cena
zbytu wynosi 2000 zł?
Ma ktoś pomysł na to zadanie? jak zacząć?
23 mar 21:57
asia: nikt nie ma pomysłu?
24 mar 10:06
powrócony z otchłani:
Sprawdz czy na pewno tak wyglada funkcja q(K,L)
24 mar 10:25
24 mar 11:12
asia: a na takie zadanie ma ktos pomysl, chcociaz jak uzozyc funkcje i ten warunek. to z metody
Lagrangea da sie policzyc?
Tygodniowa produkcja pewnego towaru jest opisana funkcja Cobba−Douglasa Q=L1/4K3/4,
gdzie, L oznacza ilosc pracy a K ilosc kapitalu. Oblicz najnizszy koszt wyprodukowania w ciagu
tygodnia 5000 jednostek towaru przy stawce 5 zl za godzine i cenie kapitalu rowna 1.
Brałam tak , ze funkcja to Q=L1/4K3/4 a warunek 5000=5L+K i liczyłam z Lagrangea i
wychodzi, ze nie ma ekstremum,
nie mam na to pomyslu, a powinno wyjsc minimum chyba.
Robiłam to tez tak: Trzeba znalezc minimum funkcji Q=L1/4K3/4 i za
Q podstawic 5000 bo te 5000 jednostek towaru to wartosc produkcji przy warunku C=5L+K, gdzie
przez C rozumiem poziom kosztów.
I rozwiazuję to jak ekstremum warunkowe , korzystam z funkcji Lagrange'a, zapisuje warunki
konieczne i niestety nic mi nie wychodzi. jak podstawiam wyliczone K i L do funkcji to nigdy
nie wychodzi 5000 tylko jakiś mały bardzo ułamek, mniejszy od 1. Nie wiem o co chodzi. Jak
ktoś
potrafi zapisac mi dobrze ten uklad równan to dalej juz sama sprobuje policzyc tylko wyniki
podam czy sa ok. Byłabym mega wdzieczna za pomoc przy którym kolwiek z tych zadan.
24 mar 11:25
asia: albo moze ktos moze polecic ksiązkę gdzie zadania tego typu sa rozwiązane, chodzi mi własnie o
takie, zeby yla dana funkcja produkcji cobba−douglasa i trzeba bylo cos policzyc
wykorzystaniem ekstremum warunkowego i metody mnożników Lagrange'a
24 mar 11:29