metoda mnożników Lagrange'a, ekstrema warunkowe, funkcja Cobba-Douglasa
asia: Tygodniowa produkcja pewnego towaru jest opisana funkcja Cobba−Douglasa Q=L1/4K3/4, gdzie
L oznacza ilosc pracy a K ilosc kapitalu. Oblicz najnizszy koszt wyprodukowania w ciagu
tygodnia 5000 jednostek towaru przy stawce 5 zl za godzine i cenie kapitalu rowna 1.
Nie wiem czy dobrze rozummiem to zadanie. Trzeba znalezc minimum funkcji Q=L1/4K3/4 i za
Q podstawic 5000 bo te 5000 jednostek towaru to wartosc produkcji przy warunku C=5L+K, gdzie
przez C rozumiem poziom kosztów.
I rozwiazuję to jak ekstremum warunkowe , korzystam z funkcji Lagrange'a, zapisuje warunki
konieczne i niestety nic mi nie wychodzi. jak podstawiam wyliczone k i L do funkcji to nigdy
nie wychodzi 5000 tylko jakiś mały bardzo ułamek, mniejszy od 1.
Ma ktoś pomysł co robie zle? Prosze o podpowiedz,
23 mar 21:50
asia: może ktoś wie o cho chodzi?
24 mar 10:07