proszę o wskazówki
Anna: Jaka figurą jest zbiór wszystkich środków okręgów o promieniu r stycznych do danego
okręgu o(A ,a) gdy a ≠ r
Podaj ilustrację geometryczną rozwiązania
23 mar 21:49
Janek191:

Styczne zewnętrznie.
23 mar 21:59
Adamm: jeśli taki okrąg jest styczny zewnętrznie to odległość między środkami wynosi a+r,
zatem taki obszar to okrąg o promieniu a+r i o środku w punkcie A
jeśli są wewnętrznie, to są odległość między nimi wynosi |a−r|,
w sumie ten obszar składa się z dwóch okręgów o promieniach, |a−r|, a+r i o środku w punkcie
A
23 mar 22:01
Anna: dziękuję
23 mar 23:11
Anna: jeszcze mam jedno zadanie
Jaką figurą jest zbiór wszystkich środków okręgów o dowolnym promieniu stycznych do
danego okręgu o (A,a )
23 mar 23:14
Adamm: skoro zbiorem okręgów stycznych o promieniu r do okręgu o(A, a) były 2 pierścienie,
to tutaj takim zbiorem jest suma wszystkich okręgów o promieniach |a−r| oraz a+r
oraz w przypadku gdy oba okręgi mają taki sam promień, również punktu A
zatem zbiór takich okręgów jest całą przestrzenią, bez samego okręgu
nie wliczamy w to samego okręgu bo r nie może być równe 0
24 mar 13:36
Adamm: pomyłka, cała przestrzeń bez wyjątku
24 mar 13:37
kochanus_niepospolitus:
do rozwiązania z 21:59
należy jeszcze rozpatrzyć sytuację dla r<a i styczności wewnętrznej (bo nie ma
uszczegółowionego w zadaniu)
24 mar 13:53
kochanus_niepospolitus:
Adam −−− nie ... nie cała przestrzeć ... bez:
1) punktu A (czyli środka okręgu o(A.a),
2) tegoż właśnie okręgu
24 mar 13:54
kochanus_niepospolitus:
pisząc ... tegoż właśnie okręgu mam oczywiście na myśli 'krawędź'
24 mar 14:02
Pytający: Adamm dobrze napisał, cała przestrzeń.
1) Okręgi współśrodkowe o takim samym promieniu są jednocześnie styczne wewnętrznie.
2) Rozpatrz okręgi styczne wewnętrznie do o(A,a) o promieniu 2a.
24 mar 14:04
kochanus_niepospolitus:
1) przyjąłem, ze warunek a≠r obowiązuje nadal
24 mar 14:08
kochanus_niepospolitus:
2) fakt

oczywiście odruchowo robię tylko zewnętrzną styczność dla r>a
24 mar 14:08
Anna: dziękuję
24 mar 21:02
Anna: czy istnieje wielokąt mający 108 przekątnych zapisz obliczenia
p − liczba przekątnych
n
2 −3n − 216 = 0
Δ =876
| | 3+√876 | |
x1= |
| ≈ 16 czyli szesnastokąt |
| | 2 | |
czy to jest dobrze
24 mar 21:21
Adamm: Δ=873
rozwiązania powinny być naturalne, a nie są
wniosek: nie istnieje taki wielokąt
24 mar 21:24
Anna: dziękuję tak też myślałam że źle postawiłam wniosek
24 mar 23:38