Funkcja kwadratowa - dla K.
Janek191:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = x
2 − 2 x + m ma dwa różne miejsca zerowe
x
1, x
2 takie, ze 7 x
2 − 4 x
1 = 47 ?
1) Δ = 4 − 4 m > 0 ⇔ m < 1
| | −b | |
x1 + x2 = |
| = 2 ⇒ x2 = 2 − x1 |
| | a | |
zatem
2) 7*(2 − x
1) − 4 x
1 = 47
14 − 7 x
1 −4 x
1 = 47
− 11 x
1 = 33
x
1 = − 3
więc x
2 = 2 − (−3) = 5
dlatego
| | c | |
x1*x2 = −3* 5 = − 15 = |
| = m |
| | a | |
Odp. m = − 15
============
23 mar 21:32
Janek191:
z. 2.265
Dla jakich wartości m funkcja f(x) = x
2 − m x + m + 3 ma dwa różne miejsca zerowe
spełniające warunek x
1 = 1 + x
2 ?
1)
Δ = m
2 − 4 m − 12 > 0
Δ
1 = 64
√Δ1 = 8
| | 4 − 8 | |
m = |
| = − 2 lub m = 6 |
| | 2 | |
więc m ∊ ( −
∞ , − 2) ∪ ( 6 , +
∞)
2)
x
1 = 1 + x
2 ⇒ x
1 − x
2 = 1
| | c | |
Z wzorów Viete'a x1 + x2 = |
| = m |
| | a | |
Mamy układ:
x
1 − x
2 = 1
x
1 + x
2 = m ( ⇒ x
2 = m − x
1 )
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x
1 = m + 1
więc
| | 2 m | | m + 1 | | m − 1 | |
x2 = m − x1 = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
oraz
| | m +1 | | m − 1 | | m2 − 1 | | c | |
x1*x2 = |
| * |
| = |
| = |
| = m + 3 / * 4 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | a | |
m
2 − 1 = 4 m + 12
m
2 − 4 m − 13 = 0
Δ
2 = 16 + 52 = 68 = 4*17
√Δ2 = 2
√17
więc
| | 4 − 2√17 | |
m = |
| = 2 − √17 lub m = 2 + √17 |
| | 2 | |
Oba spełniają warunek m ∊ ( −
∞, −2) ∪ ( 6, +
∞)
Odp. m = 2 −
√17 lub m = 2 +
√17
=================================
24 mar 07:09
Janek191:
z. 2.267
Dla jakich wartości m rozwiązania równania x
2 − 12 x + m = 0
spełniają warunek x
2 = x
1 + 2
√5 ?
1) Δ = 144 − 4 m > 0 ⇔ m < 36
2)
x
2 − x
1 = 2
√5
| | − b | |
x2 + x1 = |
| = 12 ( z wzoru Viete'a) |
| | a | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 x
2 = 2
√5 + 12 / : 2
x
2 =
√5 + 6
więc
x
1 = x
2 − 2
√5 =
√5 + 6 − 2
√5 = 6 −
√5
oraz
| | c | |
x1*x2 = ( 6 − √5)*( 6 + √5) = 36 − 5 = 31 = |
| = m < 36 |
| | a | |
Odp. m = 31
===========
24 mar 07:18
Janek191:

z. 2,268
Dla jakich wartości m suma kwadratów rozwiązań równania x
2 + ( m −2) x − m − 1 = 0
jest najmniejsza ?
1) Δ = m
2 − 4 m + 4 − 4*( − m − 1) = m
2 + 8 > 0 dla m ∊ ℛ
| | −b | | c | |
2) x12 + x22 = (x1 + x2)2 −2 x1*x2 = ( |
| )2 − 2* |
| = ( 2 − m)2 + 2 m +2 |
| | a | | a | |
f(m) = 4 − 4 m + m
2 + 2m + 2 = m
2 − 2m + 6
Odp. m = 1
==========
spr.
f(1) = 5 = x
12 + x
22 = (−1)
2 + 2
2
24 mar 11:33
Janek191:
z.2. 269
Dla jakich wartości m suma kwadratów rozwiązań równania x
2 − m x + m
2 − 3 m − 2 = 0
jest największa ?
1) Δ = m
2 − 4*( m
2 −3 m − 2) = m
2 − 4 m
2 + 12 m + 8 = − 3 m
2 + 12 m + 8 > 0
Δ
1 = 144 − 4*(−3)*8 = 144 + 96 = 240 = 16*15
√Δ1 = 4
√15
| | − 12 − 4√15 | | 2 | | 2 | |
m = |
| = 2 + |
| √15 lub m = 2 − |
| √15 |
| | −6 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
m ∊ ( 2 − |
| √15) , 2 + |
| √15) |
| | 3 | | 3 | |
2)
x
12 + x
22 = ( x
1 + x
2)
2 − 2 x
1*x
2 = m
2 − 2*(m
2 −3 m − 2) = − m
2 + 6 m + 4
f(m) = − m
2 + 6 m + 4
Szukamy takiego m , aby f przyjmowało największą wartość q = f(p)
Odp. m = 3
==========
spr.
Dla m = 3 równanie ma postać
x
2 − 3 x − 2 = 0
więc
x
12 + x
22 = (−3)
2 − 2*(−2) = 9 + 4 = 13
oraz
f(3) = − 3
2 + 6*3 + 4 = 13
24 mar 16:16
Janek191:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2 − 2*( m +1) x + 2 m
2 + 3m + 1 = 0
ma dwa różne pierwiastki dodatenie ?
1) Δ > 0
2) x
1 + x
2 > 0 i x
1*x
2 > 0
Δ = 4( m +1)
2 − 4*(2 m
2 + 3 m + 1) = − 4 m
2 − 4 m = − 4m*( m +1) > 0 ⇔
⇔ m ∊ ( −1 , 0)
−−−−−−−−−−−−
| | −b | |
x1 + x2 = |
| = 2 m + 2 > 0 ⇔ m > − 1 |
| | a | |
| | c | |
x1*x2 = |
| = 2 m2 + 3m + 1 > 0 |
| | a | |
Δ
1 = 9 − 4*2*1 = 1
| | − 3 − 1 | | − 3 + 1 | |
m = |
| = − 1 lub m = |
| = − 0,5 |
| | 4 | | 4 | |
m ∊ ( −
∞ , −1) ∪ ( −0,5, +
∞)
Z tych 3 warunków wynika odpowiedź:
====================
25 mar 15:13
Janek191:
z.2.273
Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji f(x) = (2 m + 1) x
2 + ( m−1) x + 3m
są dla każdego x ∊ℛ mniejsze od odpowiednich wartości funkcji g(x) = (1 − m) x + 3 ?
Musimy rozwiązać nierówność f(x) < g(x) ⇔ f(x) − g(x) < 0
czyli
(2 m + 1) x
2 + ( m −1) x + 3 m − ( 1 − m) x − 3 < 0
( 2m + 1) x
2 + 2*( m −1) x + 3 m − 3 < 0
To zachodzi wtedy, gdy
| | 1 | |
1) 2 m + 1 < 0 ⇒ m < − |
| |
| | 2 | |
i
Δ = 4*( m
2 − 2m + 1) − 4*(2 m + 1)*( 3m − 3) = − 20 m
2 + 4 m + 16
| 20 m2 − 4 m − 16 | |
| < 0 ⇔ 5 m2 − m − 4 > 0 ( bo 2 m + 1 < 0 ) |
| 4*( 2 m + 1) | |
Δ
1 = 1 − 4*5*(−4) = 81
| | 1 − 9 | | 4 | |
m = |
| = − |
| lub m = 1 |
| | 10 | | 5 | |
więc
| | 4 | |
m ∊ ( −∞ , − |
| ) ∪ (1 , +∞) |
| | 5 | |
| | 1 | |
oraz z 1) m ∊ ( − ∞, − |
| ) |
| | 2 | |
| | 4 | | 1 | |
m ∊ [ ( − ∞, − |
| ) ∪ (1, +∞) ] ∩ ( − ∞ , − |
| ) |
| | 5 | | 2 | |
===================
28 mar 19:14
Janek191:
2.274
Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji f(x) = ( m − 1) x
2 + (2 − 2m) x + m − 2
są dla każdego x ∊ℛ większe od odpowiednich wartości funkcji g(x) = (2 − 3m) x − 2 ?
Rozwiązujemy nierówność
( m −1) x
2 + ( 2 − 2m) x + m − 2 > (2 − 3 m) x − 2
( m −1) x
2 + ( 2 − 2m − 2 + 3 m) x + m > 0
( m −1) x
2 + m x + m > 0
To zachodzi, gdy
1) m − 1 > 0 ⇒ m > 1
i
Δ = m
2 − 4*( m −1)*m = m
2 − 4 m
2 + 4 m = −3 m
2 + 4m
więc
| 3 m2 − 4m | |
| > 0 ⇔ 3m2 − 4 m > 0 ( bo 4*( m −1) > 0 ) |
| 4 m − 4 | |
m*( 3 m − 4) > 0
| | 4 | |
m ∊ ( −∞, 0) ∪ ( |
| ,+∞) |
| | 3 | |
Z 1) i 2) mamy
Odp.
==============
30 mar 14:45
Janek191:
z. 5.75
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x + 3) daje reztę 6, a przy dzieleniu przez (x − 2)
daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
P(x) = ( x − 2)*(x + 3)
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*( x − 2)*(x + 3) + a x + b
Reszty z dzielenia W(x) przez (x + 3) i przez (x − 2) są równe
W(−3) = V(x)*(− 5)*0 − 3a + b = − 3 a + b = 6
W(2) = V(x)*0*5 + 2a + b = 2 a + b = 1
Mamy zatem układ równań
− 3 a + b = 6
2 a + b = 1
−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5a = − 5
a = − 1
−−−−−−−
b =− 2*(−1) +1 = 3
−−−−−−−−−−−−−−−
więc
W (x ) = V(x)*( x − 2)*( x + 3) − x + 3
zatem reszta z dzielenia W(x) przez ( x − 2)*(x + 3) jest równa ( − x + 3 )
4 kwi 19:36
Janek191:
z.5.76
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*(x − 4)*(x − 2) +a x + b
Reszty z dzielenia W(x) przez (x − 4) i przez (x − 2) są równe odpowiednio
W(4) = 4 a + b = 7
W(2) = 2 a + b = 3
Mamy układ równań
4 a + b = 7
2 a + b = 3
−−−−−−−−− odejmujemy stronami
2 a = 4
a = 2
−−−−
b = − 1
−−−−−
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) = ( x − 4)*(x − 2) jest równa a x + b , czyli
(2 x − 1).
−−−−−−−−−−−−−
4 kwi 19:41
Janek191:
z.5.77
(x + 2)*( x + 1) = x2 + 3 x + 2
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*( x + 2)*(x + 1) + a x + b
Reszty z dzielenia tego wielomianu przez (x + 2) i ( x + 1) odpowiednio są równe
W(− 2) = −2 a + b = 8
W( − 1) = − a + b = − 4
Mamy układ równań
−2 a + b = 8
− a + b = − 4
−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
a = − 12
więc
b = − 16
zatem reszta z dzielenia W(x) przez x2 +3 x + 2 jest równa −12 x − 16.
4 kwi 19:47
Janek191:
z. 5.78
(x − 5)*( x + 3) = x2 − 2 x − 15
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*( x − 5)*( x +3) + a x + b
Reszty z dzielenia W(x) przez (x − 5) i ( x + 3) są odpowiednio równe
W(5) = 5 a + b = 1
W(−3) = −3 a + b = − 7
Mamy układ równań
5 a + b = 1
−3 a + b = − 7
−−−−−−−−− odejmujemy stronami
8 a = 8
a = 1
−−−−
więc
b = − 4
−−−−−
zatem reszta z dzielenia W(x) przez P(x) = x2 − 2 x − 15 jest równa
R(x ) = x − 4.
−−−−−−−−−−−−−−
4 kwi 19:54
Janek191:
z. 5.79
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany: ( x +1), ( x + 2), (x −1) daje reszty odpowiednio
równe 2, 3, 6. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
P(x) = (x + 1)*(x + 2)*( x −1).
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*( x + 1)*(x + 2)*( x − 1) + a x2 + b x + c
Reszty z dzielenia W(x) przez (x + 1), (x + 2) , (x − 1) są równe odpowiednio
W(−1) = a − b + c = 2
W( − 2) = 4 a − 2 b + c =3
W(1) = a + b + c = 6
Od 1) odejmujemy 3)
−2 b = − 4
b = 2
====
Mamy układ
1) a − 2 + c = 2
2) 4 a − 4 + c = 3
3) a + 2 + c = 6
Od 2 ) odejmujemy 3)
3 a − 6 = − 3
3 a = 3
a = 1
====
zatem
1 − 2 + c = 2
c = 3
=====
Reszta jest równa R(x) = x2 +2 x + 3
==============================
5 kwi 20:55
Janek191:
z. 5.80
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany : (x − 2), ( x + 4) daje reszty
odpowiednio równe −3 oraz −51 . Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)
przez wielomian P(x) = x3 +3 x2 − 6 x − 8, wiedząc, że W( − 1) = 0
( x − 2)*( x + 4)*( x + 1) = x3 +3 x2 − 6 x − 8 = P(x)
więc wielomian W(x) mozna zapisać w postaci
W(x) = V(x)*( x − 2)*( x + 4)*( x + 1) + a x2 + b x + c
Reszty z dzielenia W(x) przez ( x − 2), ( x + 4), (x + 1)
są równe odpowiednio
1) W( 2) = 4 a + 2 b + c = − 3
2) W(− 4) = 16 a − 4 b + c = − 51
3) W( −1) = a − b + c = 0 ⇒ b = a + c
Mamy
4a + 2 a + 2c + c = − 3
16a −4 a − 4 c + c = − 51
6 a +3 c = − 3
12 a −3 c = − 51
−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
18 a = − 54 / : 18
a = − 3
=====
b = c − 3
4*(−3) + 2 c − 6 + c = − 3
−12 + 3 c = 3
3 c = 15
c = 5
====
b = 5 − 3 = 2
=========
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) jest równa
R(x) = −3 x2 +2 x + 5
5 kwi 21:20
Janek191:
z. 5.81
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany ( x + 2), ( x − 5) daje reszty odpowiednio
równe 15 oraz 8. Wyznacz resztę z dzielenia W(x) przez P(x) = x3 − 4 x2 − 7 x + 10,
wiedząc, że W( 1) = 0
Mamy (x + 2)*(x − 5)*(x − 1) = x3 − 4 x2 − 7 x + 10 = P(x)
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*(x + 2)*(x − 5)*( x − 1) + a x2 + b x + c
Reszty z dzielenia W(x) przez ( x + 2), ( x − 5) i ( x − 1) są równe
W( − 2) = 4 a − 2 b + c = 15
W( 5) = 25 a + 5 b + c = 8
W( 1) = a + b + c = 0 ⇒ c = − a − b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
4a − 2 b − a − b = 15
25 a + 5 b − a − b = 8
−−−−−−−−−
3a −3 b = 15 / : 3 ⇒ a − b = 5 ⇒ b = a − 5
24 a + 4*( a − 5) = 8
−−−−−−−−
28 a = 28
a = 1
b = − 4
c = 3
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) jest równa R(x) = x2 − 4 x + 3
8 kwi 16:56
Janek191:
z. 5.82
Reszta z dzielenia W(x) przez trójmian kwadratowy P(x) = x
2 + 2 x − 3 jest równa
R(x) = 2 x + 5. Wyznacz resztę z dzielenia W(x) przez dwumian (x − 1).
P(x ) = x
2 +2 x − 3 = ( x + 3)*(x − 1)
W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*(x + 3)*( x − 1) + 2 x + 5
| | 2 x + 5 | |
Dzielimy W(x) przez (x − 1) otrzymamy V(x)*(x + 3) + |
| |
| | x − 1 | |
Reszta z dzielenia (2 x + 5) przez ( x − 1) jest równa R(x) = W(1) = 2*1 + 5 = 7
Odp. R(x) = 7
8 kwi 17:25
Janek191:
z. 5.83
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x) = x
2 + 2 x − 8 jest równa R(x) = − 5 x + 2.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian ( x + 4).
P(x) = ( x − 2)*(x + 4)
Wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*(x − 2)*(x + 4) − 5 x + 2
| | − 5 x + 2 | |
Dzieląc W(x) przez ( x + 4) otrzymamy V(x)*( x − 2) + |
| |
| | x + 4 | |
Reszta z dzielenia ( − 5 x + 2) przez (x + 4) jest równa − 5*(−4) + 2 = 22.
9 kwi 13:20
Janek191:
z. 5.84
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) = x
3 − 1 jest trójmianem kwadratowym
R(x) = 2 x
2 − 3 x − 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez
dwumian ( x − 1).
Mamy P(x) = x
3 − 1 = (x −1)*( x
2 + x + 1)
więc wielomian W(x) można zapisać w postaci
W(x) = V(x)*( x
2 + x + 1)*(x − 1) + 2 x
2 −3 x − 1
| | 2 x2 − 3 x − 1 | |
Dzieląc W(x) przez (x − 1) otrzymamy V(x)*( x2 + x + 1) + |
| |
| | x − 1 | |
Reszta z dzielenia ( 2x
2 − 3 x − 1) przez ( x − 1) jest równa 2*1
2 − 3*1 − 1 = − 2
9 kwi 13:30
Janek191:
z.5.85
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) = x
3 + 8 jest wielomianem R(x) = 3 x
2 − 5 x + 2.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez ( x + 2).
Mamy P(x) = x
3 + 8 = ( x + 2)*( x
2 − 2 x + 4)
Wielomian W(x) można zapisać
W(x) = V(x)*( x + 2)*( x
2 − 2 x + 4) + 3 x
2 − 5 x + 2
| | 3 x2 − 5 x + 2 | |
Dzieląc W(x) przez ( x + 2) otrzymujemy V(x)*(x2 −2 x + 4) + |
| |
| | x + 2 | |
Reszta z dzielenia ( 3 x
2 − 5 x + 2) przez ( x + 2) jest równa
3*(−2)
2 − 5*(−2) + 2 = 3*4 + 10 + 2 = 24
Odp. 24.
========
z. 5.86
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x) = x
4 + 2 x
2 − 3 jest wielomianem
R(x) = x
3 − 2 x
2 + x + 2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez F(x) = x
2 −1.
Mamy P(x) = (x
2 − 1)*( x
2 + 3)
zatem można zapisać W(x) w postaci
W(x) = V(x)*(x
2 − 1)*(x
2 + 3) + x
3 −2 x
2 + x + 2
| | x3 − 2 x2 + x + 2 | |
Dzieląc W(x) przez F(x) otrzymujemy V(x)*(x2 + 3) + |
| |
| | x2 − 1 | |
10 kwi 07:29
Janek191:
cd.
Można więc zapisać
x3 −2 x2 + x + 2 = G(x)*( x −1)*(x + 1) + a x + b
Dla x = 1 mamy 1 − 2 + 1 + 2 = a + b ⇒ a + b = 2
Dla x = − 1 mamy −1 − 2 − 1 + 2 = − a + b ⇒ −a + b = − 2
czyli po dodaniu stronami otrzymujemy
2 b = 0 ⇒ b = 0
a = 2 − b = 2
Reszta z dzielenia W(x) przez F(x) jest równa 2 x.
=========================================
10 kwi 07:34
Janek191:
z. 5.87
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) = x
4 + x
3 −3 x
2 − 4 x − 4 jest równa
R(x) = x
3 − 5 x + 1.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez F(x) = x
2 − 4.
Mamy P(x) = x
4 + x
3 − 3 x
2 −4 x − 4 = (x
2 − 4)*(x
2 + x + 1)
Wielomian W(x) można więc zapisać w postaci
W(x) = V(x)*(x
2 − 4)*(x
2 + x + 1) + x
3 − 5 x + 1
Dzieląc W(x) prze F(x) = x
2 − 4 otrzymamy
| | x3 − 5 x + 1 | |
V(x)*(x2 + x + 1) + |
| |
| | x2 − 4 | |
oraz
x
3 −5 x + 1 można zapisać
x
3 −5 x +1 = G(x)*(x −2)*(x + 2) + a x + b
Dla x = 2 mamy 8 − 10 + 1 = 2a + b ⇒ 2 a + b = − 1
Dla x = − 2 mamy − 8 + 10 + 1 = − 2a + b ⇒ −2 a + b = 3
Po dodaniu stronami otrzymujemy
2 b = 2 ⇒ b = 1
2 a = −1 − b = − 1 − 1 = − 2
a = − 1
dlatego reszta z dzielenia W(x) przez F(x) jest równa ( − x + 1 ).
====================================================
z.5.88
Dla jakich wartości parametrów a, b reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x)
jest równa R(x), gdy :
a) W(x) = x
3 +4 x
2 +a x + b , P(x) = x
2 +3 x +2, R(x) = − 10 x − 1
Można zapisać
W(x) = V(x)*P(x) + R(x). czyli
x
3 +4 x
2 +a x + b = V(x)*(x +1)*(x + 2) − 10 x − 1
Mamy
W(−1) = − 1 + 4 − a + b = −10*(−1) − 1 ⇒ − a + b + 3 = 9
W(−2) = − 8 + 16 −2 a + b = − 10*(−2) − 1 ⇒ − 2 a + b + 8 = 19
Odejmując stronami otrzymujemy
a − 5 = − 10
a = − 5
=====
b = 6 + a = 6 − 5 = 1
================
10 kwi 07:54
wariat: Dom wariatów.
10 kwi 08:18
Mati: Co tu się dzieje?
10 kwi 10:55
Janek191:
z. 5.89
Dla jakich wartości a, b wielomian W(x) jest podzielny przez P(x), jeżeli:
a) W(x) = x4 − 2 x 3 3 + a x2 − 3 x + b P(x) = x2 − 3 x + 3
Wykonujemy dzielenie:
(x4 − 2 x3 +a x2 −3 x + b) : ( x2 −3 x − 3) = x2 + x + a
− x4 +3 x3 − 3 x2
−−−−−−−−−−−−−−
x3 + ( a −3) x2 −3 x + b
− x3 + 3 x2 − 3 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a x2 − 6 x + b
− a x2 +3a x −3 a
−−−−−−−−−−−−−−−
( 3a − 6) x + ( b −3 a)
Reszta musi być równa 0, więc
3 a − 6 = 0 ⇒ a = 2
b − 3 a = 0 ⇒ b − 6 = 0 ⇒ b = 6
Odp. a = 2 b = 6
==================
16 kwi 11:26
Janek191:
d) W(x) = x4 − 3 x3 + 3 x2 − a x + 2 P(x) = x2 − 3 x + b
Wykonujemy dzielenie:
(x4 − 3 x3 + 3 x2 − a x + 2) : ( x2 −3 x + b) = x2 + 3 − b
−x4 + 3 x3 − b x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 3 − b) x2 −a x + 2
− ( 3 − b) x2 + 3*(3 − b) x − 3 b + b2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 9 − 3 b − a ) x − 3b + b2 + 2
Reszta musi być równa 0, więc
b2 − 3 b + 2 = 0 ⇒ ( b − 1)*(b − 2) = 0 ⇒ b = 1 lub b = 2
9 −3 b − a = 0 ⇒ a = 9 − 3b
a =9 − 3*1 = 6 lub a = 9 − 3*2 = 3
Odp. a = 6 i b = 1 lub a = 3 i b = 2
===============================================
16 kwi 11:34
Janek191:
z.5.90
Podaj przykład takiego wielomianu W(x) , aby w wyniku podzielenia go przez
P(x) = x2 + 3 x + 1 otrzymać resztę , która jest wielomianem stopnia zero.
Np. W(x) = x2 + 3 x + 2
====================
z.5.91
Podaj przykład wielomianu W(x) stopnia piątego, który w wyniku podzielenia go
przez P(x) = x3 −1 daje resztę będącą wielomianem stopnia pierwszego/
Np. W(x) = 2 x5 − 2 x2 + x + 1
===========================
16 kwi 11:42
Janek191:
z.5.92
Podaj przykład takiego wielomianu W(x) stopnia szóstego, który w wyniku podzielenia
przez P(x) = 2 x3 + 8 daje resztę będącą wielomianem stopnia drugiego.
Np. W(x) = 2 x6 + 6 x3 + 2 x2 + x − 15
=================================
W(x) = ( 2 x3 + 8)*(x3 − 2) + ( 2 x2 + x + 1)
16 kwi 11:46
Janek191:
z.5.101
Wyznacz wartość parametru a tak, by liczba r była pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli,
a)
W(x) = x
4 − x
3 + a x − 2 r = 1
Ma być W(r) = 0,
więc
1
4 − 1
3 + a*1 − 2 = 0
a − 2 = 0
a = 2
====
| | 1 | |
f) W(x) = a x3 − x2 + 3 x − 1 r = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
a* |
| − |
| + 1 − 1 = 0 / * 27 |
| | 27 | | 9 | |
a − 3 = 0
a = 3
=====
z. 5.102
Wyznacz wartości parametrów a i b, dla których liczby r
1 i r
2 są pierwiastkami
wielomianu W(x), jeśli :
a)
W(x) = x
3 + a x
2 − 4 x + b r
1 = − 3 r
2 = 2
Mamy
W(−3) = − 27 + 9 a + 12 + b = 9 a + b − 15 = 0
W(2 ) = 8 + 4 a − 8 + b = 4 a + b = 0
Mamy układ równań:
9 a + b = 15
4 a + b = 0
−−−−−−−− odejmujemy stronami
5 a = 15 ⇒ a = 3
b = −4 a = − 4*3 = − 12
Odp. a = 3, b = − 12
====================
d)
| | 1 | |
W(x) = a x3 − x2 −12 x + b r1 = − 2 r2 = |
| |
| | 3 | |
Mamy
W(−2) = − 8 a − 4 + 24 + b = − 8 a + b + 20 = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | a | | 37 | |
W( |
| ) = |
| a − |
| − 4 + b = |
| + b − |
| = 0 |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 27 | | 9 | |
− 8 a + b = − 20 ⇒ b = 8 a − 20
| a | | 37 | |
| + 8 a − 20 − |
| = 0 / * 27 |
| 27 | | 9 | |
a + 216 a − 540 − 111 = 0
217 a = 651 / : 217
a = 3
b = 8*3 − 20 = 4
Odp. a = 3, b = 4
================
20 kwi 06:44
Janek191:
z.5.103
Podaj wszystkie pierwiastki ( o ile istnieją ) wielomianu W(x), jeśli :
a)
W(x) = ( x − 1)*(x + 4)*x
x − 1 = 0 ⇒ x = 1
x + 4 = 0 ⇒ x = − 4
x = 0
Odp. − 4, 0, 1
=============
c)
W(x) =( 2 x
2 + 1)*(x
2 + 3)*(1 −2 x)
x
2 ≥ 0 ⇒ 2 x
2 + 1 > 0 i x
2 + 3 > 0
===========
f)
W(x) = ( − x
2 +3 x − 8)*(5 x
2 + 25)*(x
2 + 1)
5 x
2 +25 > 0 i x
2 + 1 > 0
− x
2 + 3 x − 8 = 0
Δ = 9 − 4*(−1)*(−8) = 9 − 32 < 0
Odp. Brak pierwiastków rzeczywistych.
===============================
20 kwi 06:51
Janek191:
z.5.104
Wyznacz zbiór liczb wymiernych , które mogą być pierwiastkami wielomianu W(x), jeśli :
a)
W(x) = 2 x
3 + 6 x
2 − 3 x + 1
Korzystamy z twierdzenia:
Jeżeli wielomian W(x) = a
0 + a
1 x + a
2 x
2 + ... + a
n x
n o współczynnikach
| | p | |
całkowitych ma pierwiastek wymierny w postaci ułamka nieskracalnego |
| , to |
| | q | |
p jest dzielnikiem wyrazu wolnego a
0, a q jest dzielnikiem współczynnika a
n
przy najwyższej potędze zmiennej.
Mamy
p ∊ { − 1, 1} q ∊ { − 2, − 1, 1, 2}
więc
===================
d) W(x) = 2 x
3 − x
2 + 7 x − 3
Mamy
p ∊ { − 3, − 1, 1, 3} q ∊ { −2, − 1, 1 , 2}
więc
| p | | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| ∊ { − 3, − |
| , − 1, − |
| , |
| , 1, |
| , 3 } |
| q | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 kwi 07:03
Janek191:
z. 5.105
Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x), jeśli :
a)
W(x) = 3 x
3 + x
2 − 6 x − 2
Mamy
p ∊ { − 2, − 1, 1, 2} q ∊ { − 3, − 1, 1, 3}
więc
| p | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∊ { − 2, − |
| , |
| , 2, |
| , 1, − 1, − |
| , |
| } |
| q | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Sprawdzamy kolejno która z tych liczb jest pierwiastkiem danego wielomianu:
np. W(− 2) = 3*(−8) + 4 + 12 − 2 = − 10 nie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| ) = 3*(− |
| ) + |
| + 2 − 2 = 0 tak |
| | 3 | | 27 | | 9 | |
============
Ten sposób jest bardzo czasochłonny, więc lepiej stosować inne sposoby
np.
W(x) = 3 x
3 + x
2 − 6 x − 2 = x
2 *( 3 x + 1) − 2*( 3 x + 1) = (x
2 − 2)*( 3 x + 1) = 0
| | 1 | |
⇔ x = − |
| − pierwiastek wymierny |
| | 3 | |
20 kwi 07:14
Janek191:
z.5.108
Sprawdź, nie wykonując dzielenia, czy wielomian W(x) jest podzielny przez
podany obok dwumian, jeśli :
d) W(x) = x6 +2 x5 −3 x2 − 6 x; x + 2
Z tw. Bezout'a mamy
W( − 2) = ( −2)6 + 2*(−2)5 − 3*(−2)2 − 6*(−2) = 64 − 64 − 12 + 12 = 0
więc W(x) jest podzielny przez x + 2.
z.5.109
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wielomian W(x) jest
podzielny przez podany obok dwumian, jeśli :
a)
W(x) = 3 x3 −2k x2 + ( k +1) x + 4; x − 2
Mamy
W(2) = 3*8 − 8 k + 2 k + 2 + 4 = 30 − 6k = 0 ⇔ k = 5
d)
W(x) = x3 − k x2 − ( k2 + 3) x − 4; x − 4
Mamy
W(4) = 64 − 16 k − 4 k2 − 12 − 4 = − 4 k2 − 16 k + 48 = 0 ⇔ k2 + 4 k − 12 = 0
Δ = 64
k = − 6 lub k = 2
================
22 kwi 07:35
Janek191:
z.5.110
Wykaż, że dla każdego n ∊ℕ+ wielomian W(x) jest podzielny przez
dwumian (x − r), jeśli:
a) W(x) = n xn +1 − ( n −1) xn − 1, r = 1
Mamy
W(1) = n*1n+1 − ( n −1)*1n − 1 = n − ( n −1) − 1 = 0,
więc
W(x) dzieli się przez x − 1.
22 kwi 07:40
Janek191:
z. 5.112
Wykaż,że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu ( o ile istnieją ), jeśli :
d)
W(x) = x3 + 5 x2 + 5 x + 25; r = − 5
Mamy
W( − 5) = − 125 + 125 − 25 + 25 = 0
oraz
W(x) = x2*( x + 5) + 5*( x + 5) = ( x + 5)*( x2 + 5) = 0 ⇔ x = − 5
gdyż x2 + 5 > 0 dla x ∊ℛ
Nie ma innych pierwiastków.
22 kwi 13:46
Janek191:
z. 5.113
a)
W(x) = x5 +2 x4 +2 x3 + 4 x2 −3 x − 6 ; r = − 2
Mamy
W(−2) = − 32 + 32 − 16 + 16 + 6 − 6 = 0
oraz
W(x) = x4*( x + 2) + 2 x2*( x + 2) − 3*( x + 2) = ( x + 2)*( x4 +2 x2 − 3) =
= (x + 2)*( x2 − 1)*(x2 + 3) = (x + 2)*(x − 1)*( x + 1)*(x2 + 3)
x2 + 3 > 0
Pozostałe pierwiastki : −1 , 1
========================
22 kwi 13:52
Janek191:
z. 5.114
Wykaż,że liczby r
1 i r
2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki
tego wielomianu ( o ile istnieją ) , jeśli :
d)
W(x) = 2 x
4 − 9 x
3 + 12 x
2 − 9 x + 10; r
1 = 2 r
2 = 2,5
Mamy
W(2) = 32 − 72 + 48 − 18 + 10 = 0
| | 5 | | 625 | | 125 | | 25 | | 5 | |
W( |
| ) = 2* |
| − 9* |
| + 12* |
| − 9* |
| + 10 = |
| | 2 | | 16 | | 8 | | 4 | | 2 | |
=
24 kwi 14:55
Janek191:
cd.
| | 625 | | 1125 | | 600 | | 180 | | 80 | |
= |
| = |
| + |
| − |
| + |
| = 0 |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
więc 2 i 2,5 są pierwiastkami danego wielomianu.
( x − 2)*(x − 2,5) = x
2 − 4,5 x + 5
Wykonujemy dzielenie
( 2 x
4 − 9 x
3 + 12 x
2 − 9 x + 1)) : ( x
2 − 4,5 x + 5) = 2 x
2 + 2 > 0 dla x ∊ ℛ.
Nie ma innych pierwiastków.
24 kwi 15:01
Janek191:
z.5.115
Liczba r jest pierwiastkiem W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu, jeśli :
d)
| | 1 | |
W(x) = 4 x3 + 5 x2 + a x − 2; r = − |
| |
| | 4 | |
Mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 32 | | 1 | |
W( − |
| ) = −4* |
| + 5* |
| − |
| a − 2 = |
| − |
| − |
| a = 0 |
| | 4 | | 64 | | 16 | | 4 | | 16 | | 16 | | 4 | |
| | 1 | | 28 | |
− |
| a − |
| = 0 / * 16 |
| | 4 | | 16 | |
− 4 a = 28
a = − 7
−−−−
W(x) = 4 x
3 + 5 x
2 − 7 x − 2
Wykonujemy dzielenie
| | 1 | |
( 4 x3 + 5 x2 − 7 x − 2) : ( x + |
| ) = 4 x2 + 4 x − 8 = 4*(x2 + x − 2) |
| | 4 | |
x
2 + x − 2 = 0
( x + 2)*(x −1) = 0
x = − 2 lub x = 1
Odp. − 2 , 1
==========
===============
24 kwi 15:23
Janek191:
z.5.116
Liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Znajdź trzeci pierwiastek w(x), jeśli:
a)
W(x) = x3 +a x2 − b x + 6, r1 = 1, r2 = 2
Mamy
W(1) = 1 + a − b + 6 = a − b + 7 = 0
W(2) = 8 + 4 a − 2 b + 6 = 4 a − 2 b + 14 = 0
więc
b = a + 7
4 a − 2*( a + 7) = − 14
4 a − 2 a − 14 = − 14
2a = 0
a = 0
b = 0 + 7 = 7
czyli
W(x) = x3 − 7 x + 6 oraz ( x − 1)*(x − 2) = x2 − 3 x + 2
Wykonujemy dzielenie:
( x3 − 7 x + 6) : ( x2 −3 x + 2) = x + 3
x + 3 = 0 ⇔ x = − 3
Odp. − 3
========
26 kwi 09:22
Janek191:
d) W(x) =2 x
3 + (a + b) x
2 + ( 5 b +2 a) x − 8 r
1 = 4, r
2 = −2
Mamy
W(4) = 128 + 16 a + 16 b + 20 b + 8 a − 8 = 24 a + 36 b + 120 = 0
W(−2) = − 16 + 4 a + 4 b − 10 b − 4 a − 8 = − 6 b − 24 = 0
b = − 4
24 a + 36*(−4) + 120 = 0 / : 12
2 a − 12 + 10 = 0
a = 1
więc
W(x) = 2 x
3 − 3 x
2 − 18 x − 8 oraz ( x − 4)*( x + 2) = x
2 − 2 x − 8
Wykonujemy dzielenie
(2 x
3 −3 x
2 − 18 x − 8) : ( x
2 −2 x − 8) = (2 x + 1)
============
26 kwi 09:29
Janek191:
z. 5.117
Wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x), jeśli :
a) W(x) = x3 +2 x2 −3 x − 10
Mamy
W(2) = 8 + 8 − 6 − 10 = 0
Wykonujemy dzielenie W(x) przez (x − 2)
W(x) : ( x − 2) = x2 + 4 x + 5
x2 + 4 x + 5 = 0
Δ = 16 − 4*1*5 < 0 − brak innych pierwiastków.
Odp. x = 2
=========
h)
W(x) = x4 + 3 x3 −12 x2 − 13 x − 15
Mamy
W(3) = 81 + 81 − 12*9 − 13*3 − 15 = 162 − 162 = 0
W(−5) = 625 − 375 − 12*25 + 13*5 − 15 = 250 − 300 + 65 − 15 = 0
oraz
(x − 3)*( x + 5) = x2 +2 x − 15
W(x) : ( x2 + 2 x − 15) = x2 + x + 1
x2 + x + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 < 0 − brak innych pierwiastków
Odp. x = − 5 lub x = 3
====================
26 kwi 11:20
Janek191:
z.5.118
Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny
przez wielomian P(x), jeśli :
a)
W(x) = 2 x3 −a x2 + b x + 15
P(x) = ( x + 3)*(x − 1)
I sposób:
W(−3) = 2*(−27) − 9 a − 3 b + 15 = − 9 a − 3 b − 39 = 0 ⇒ − 3 a − b = 13
W(1) = 2*1 − a + b + 15 = 17 − a + b = 0 ⇒ a = 17 + b
więc
−3*( 17 + b) − b = 13
− 51 −3 b − b = 13
−4 b = 64
b = − 16
a = 17 − 16 = 1
Odp. a = 1 b = − 16
===================
II sposób
P(x) = (x + 3)*(x −1) = x2 − x +3 x − 3 = x2 + 2 x − 3
Wykonuję dzielenie:
( 2 x3 −a x2 + b x + 15 ) : ( x2 +2 x − 3) = 2 x − a − 4
− 2 x3 −4 x2 + 6 x
−−−−−−−−−−−−−−−
( − a − 4) x2 + ( b +6) x + 15
( a + 4) x2 + (2 a + 8) x −3 a − 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 2 a + b +14 ) x − 3 a + 3
Musi być
2 a + b + 14 = 0
−3 a + 3 = 0 ⇒ a = 1
−−−−−−−−−−
2*1 + b = − 14
b = − 16
−−−−−−−−
d) W(x) = − x4 + (a + b) x3 + (2 a − b) x2 − x + 2
P(x) = − x2 − x + 2
P(x) = − (x2 + x − 2) = − ( x + 2)*(x − 1)
więc
W( − 2) = − 16 − 8 *( a + b) + 4*(2 a − b) + 2 + 2 = −12 −12 b = 0 ⇒ b = − 1
i
W(1) = − 1 +a + b + 2 a − b −1 + 2 = 3 a = 0 ⇒ a = 0
Odp. a = 0 b = − 1
=====================
29 kwi 08:03
Janek191:
z.5.119
Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich, jeśli :
a)
W(x) =2 x2*(x − 1)3*(x + 5)4
Odp. 0 − dwukrotny, 1 − trzykrotny, − 5 − czterokrotny
f)
W(x) = (x2 + 10 x +25)2*(x2 − 25)*(x2 + x +6) = [(x +5)2]2*(x − 5)*(x + 5)*(x2 +x + 6) =
= (x + 5)5*( x − 5)*(x2 + x + 6)
Odp. − 5 − pięciokrotny, 5 − jednokrotny
==================================
29 kwi 08:16
Janek191:
z. 5.120
Sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
Jeśli tak, określ krotność tego pierwiastka:
a)
| | 1 | |
W(x) = 6 x3 +3 x2 + 10 x + 5, r = − |
| |
| | 2 | |
Mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W( |
| ) = 6*(− |
| ) + 3* |
| − 10* |
| + 5 = 0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
W(x) : ( x + |
| ) = 6 x2 + 10 > 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc − |
| jest pierwiastkiem jednokrotnym. |
| | 2 | |
d)
| | 1 | |
W(x) = 8 x5 −12 x4 + 14 x3 − 13 x2 + 6 x − 1, r = |
| |
| | 2 | |
Mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W( |
| ) = 8* |
| − 12* |
| + 14* |
| − 13* |
| + 6* |
| − 1 = 0 |
| | 2 | | 32 | | 16 | | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
Schematem Hornera sprawdzamy ile krotnym pierwiastkiem jest |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
Odp. |
| jest pierwiastkiem trzykrotnym. |
| | 2 | |
2 maj 11:00
Janek191:
z. 5.121
Wykaż, że liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli :
a) W(x) = x4 −2 x3 + 3 x2 − 4 x + 2, r = 1
Mamy
W(1) = 1 − 2*1 +3*1 − 4*1 + 2 = 0
oraz
W(x) : ( x − 1) = x3 − x2 +2 x − 2 = V(x)
V(1) = 1 − 1 + 2 − 2 = 0
c) W(x) = x5 + 4 x4 + 4 x3 − 7 x2 − 28 x − 28, r = − 2
Mamy
W( −2) = − 32 + 4*16 − 4*8 − 7*4 + 56 − 28 = 0
oraz
W(x) : ( x + 2) = x4 +2 x3 − 7 x − 14 = V(x)
V( −2) = 16 − 2*8 + 14 − 14 = 0
2 maj 11:09
Janek191:
z.5.122
Wykaż, że liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x0, jeśli :
a) W(x) = x5 + 3 x4 + x3 − 5 x2 − 6 x − 2, r= − 1
V(x) = (x + 1)3 = x3 + 3 x2 +3 x + 1
oraz
( x5 + 3 x4 + x3 −5 x2 − 6 x − 2) : ( x3 +3 x2 + 3 x + 1) = x2 − 2
− x5 − 3 x4 − 3 x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 2 x3 − 6 x2 − 6 x − 2
2 x3 + 6 x2 + 6 x + 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
2 maj 11:16
Janek191:
z .5.123
Wyznacz liczbę a, wiedząc, że wielomian W(x) ma jeden pierwiastek dwukrotny, jeśli :
a)
| | a | | 9 | |
W(x) = 4 x2 + 12 x + a = 4*(x2 + 3 x + |
| ) = 4*(x2 +3 x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
a = 9
b)
W(x) = x
2 + a x + 25 = ( x − 5)
2 ⇒ a = − 10
lub
W(x) = x
2 + a x + 25 = (x + 5)
2 ⇒ a = 10
c)
| | 1 | |
W(x) = −4 x2 + 4 x + a = − 4*( x2 − x + |
| ) ⇒ a = − 1 |
| | 4 | |
2 maj 11:28
Janek191:
z. 5.124
Wyznacz liczby a i b, wiedząc,że wielomian W(x) ma jeden pierwiastek
trzykrotny, jeśli :
a)
W(x) = x3 +a x2 + b x − 1
Korzystamy z wzoru: ( a + b)3 = a3 + 3 a2 b +3 a b2 + b3
Mamy
(x −1)3 = x3 − 3 x2 + 3 x − 1 = x3 +a x2 + b x − 1
więc
a = − 3, b = 3
================
b)
W(x) = x3 + 6 x2 +a x + b
Mamy
( x + 2)3 = x3 + 3 x2 + 12 x + 8 = x3 + 6 x2 +a x + b
więc
a = 12, b = 8
============
c)
W(x) = 27 x3 + a x2 + b x + 8
Mamy
( 3 x + 2)3 = 27 x3 + 54 x2 + 36 x + 8 = 27x3 +a x2 + b x + 8
więc
a = 54, b = 36
==============
d)
W(x) = 8 x3 +a x2 + 150 x + b
Mamy
( 2 x + 5)3 = 8 x3 + 60 x2 + 150 x + 125
więc
a = 60, b = 125
==================
3 maj 16:24
Janek191:
z. 5.125
Dla jakich wartości parametrów a i b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem
wielomianu W(x) jeśli :
a)
W(x) = x4 −2 x3 + 6 x2 +a x + b , r = 1
Mamy
( x − 1)2 = x2 −2 x + 1
oraz
( x4 − 2 x3 + 6 x2 + a x + b) : ( x2 −2 x + 1) = x2 + 5
− x4 +2 x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−−
5 x2 + a x + b
−5 x2 + 10 x − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Aby reszta równała się 0, musi być
a = − 10 , b = 5
==============
3 maj 16:31
Janek191:
z. 334
Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x − p i przez dwumian x − q.
Wynikiem dzielenia W(x) przez x − p jest wielomian P(x) = − x2 + 10 x − 16,
a dzieląc W(x) przez x − q otrzymam wielomian Q(x) = − x2 + 52 x − 100.
Oblicz W(49).
Mamy
W(x) = ( x − p)*( − x2 + 10 x − 16) i W(x) = ( x − q )*( −x2 + 52 x − 100),
więc
( x − p)*( − x2 + 10 x − 16) = (x − q)*( − x2 + 52 x − 100)
− x3 + 10 x2 − 16 x + p x2 − 10p x + 16 p = −x3 + 52 x2 − 100 x + q x2 − 52 qx + 100 q
( 10 + p) x2 + ( − 16 − 10 p) x +16 p = ( 52 + q) x2 + ( − 100 − 52 q ) x + 100 q
zatem
10 + p = 52 + q ⇒ q = p − 42
−16 − 10 p = − 100 − 52 q ⇒ 10 p − 52 q = 84 ⇒ 10 p = 84 + 52*( p − 42)
10 p = 84 + 52 p − 2184
42 p = 2 100
p = 50
q = 8
czyli
W(x) = ( x − 50)*( − x2 + 10 x − 16)
oraz
W(49) = − 1*( − 2 401 + 490 − 16) = 2 401 − 490 + 16 = 1 927
==================================================
4 maj 13:20
Janek191:
z.335
Dzieląc wielomian W(x) przez dwumian (x − 2009 ) otrzymujemy iloraz
Q(x) = x5 − 2010 x4 + 2000 i resztę R(x) = 2000.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − 2010.
Mamy
W(x) = ( x − 2009)*( x5 − 2010 x4 + 2000) + 2000
więc
reszta z dzielenia W(x) przez x − 2010 jest równa W( 2010)
W(2010) = ( 2010 − 2009)*( 20105 − 2010*20104 + 2000) + 2000 = 4 000
============================================================
4 maj 13:29
Janek191:
z.336
Przy dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian x − 1 otrzymujemy iloraz Q(x) = 8 x
2 + 4 x
−14
oraz resztę R(x) = − 5. Oblicz pierwiastki wielomianu W(x).
Mamy
W(x) = ( 8 x
2 + 4 x − 14)*( x − 1) − 5 = 8 x
3 + 4 x
2 − 14 x − 8 x
2 − 4 x + 14 − 5 =
= 8 x
3 − 4 x
2 − 18 x + 9 = 4 x
2*( 2 x − 1) − 9*( 2 x − 1) = ( 2 x −1)*(4 x
2 − 9) =
| | 3 | | 1 | | 3 | |
= (2 x − 1)*(2 x − 3)*( 2 x + 3) = 0 ⇔ x = − |
| lub x = |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 maj 17:39
Janek191:
Z. 337
Wielomian trzeciego stopnia jest podzielny przez każdy z dwumianów: x − 11, x − 13, x − 15,
a reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x −10 jest równa 60. oblicz W(14).
Mamy
W(x) = a*( x − 11)*(x − 13)*( x − 15)
więc
W(10) = a*(−1)*(−3)*(−5) = − 15 a = 60 ⇒ a = − 4
czyli
W(x) = − 4*(x − 11)*(x − 13)*(x − 15)
dlatego
W(14) = − 4*3*1*(−1) = 12
======================
4 maj 17:44
Janek191:
z. 338
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = 6 x
3 + ( m +4) x
2 − 2 x − 1 przez dwumian
x − m jest równa 8. Oblicz m oraz pierwiastki tego wielomianu.
Mamy
W(m) = 8
czyli
6 m
3 + ( m + 4)*m
2 −2 m − 1 = 6 m
3 + m
3 +4 m
2 − 2m − 1 = 8
7 m
3 + 4 m
2 − 2m − 9 = 0
m = 1 bo 7*1 + 4*1 − 2*1 − 9 = 0
zatem
W(x) = 6 x
3 + 5 x
2 − 2 x − 1
W(−1) = − 6 + 5 + 2 − 1 = 0
więc
W(x) = (x + 1)*(6 x
2 − x − 1)
6 x
2 − x − 1 = 0
Δ = 1 − 4*6*(−1) = 25
√Δ = 5
| | 1 − 5 | | 1 | | 1 + 5 | | 1 | |
x = |
| = − |
| lub x = |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | | 12 | | 2 | |
========================
4 maj 18:02
Janek191:
z.339
Wielomian W(x) = x
3 + b x
2 + c x + 24 jest podzielny przez wielomian U(x) = x − 4,
a przy dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian V(x) = x + 2 otrzymujemy resztę 36.
Znajdź pierwiastki wielomianu W(x).
Mamy
W(4) = 64 + 16 b + 4 c + 24 = 16 b + 4 c + 88 = 0 ⇒ 4 b + c = − 22
oraz
W(−2) = − 8 + 4 b − 2 c + 24 = 4 b −2 c + 16 = 36 ⇒ 4 b − 2 c = 20
Odejmujemy stronami
3 c =− 42
c = − 14
4 b − 2*(−14) = 20
b = − 2
więc
W(x) = x
3 − 2 x
2 − 14 x + 24
x
1 = 4
======
czyli W(x) = (x − 4)*(x
2 +2 x − 6)
x
2 +2 x − 6 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−6) = 28 = 4*7
√Δ = 2
√7
| | − 2 − 2√7 | |
x2 = |
| = − 1 − √7 x3 = − 1 + √7 |
| | 2 | |
==================================================
4 maj 21:10
Janek191:
z. 340
Dany jest wielomian W(x) = ( x2 + 8 x + 15)2009 + ( x2 + 6 x + 5)2010.
a) Sprawdź, czy wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) = x + 5.
b) Uzasadnij, że reszta z dzielenia W(x) przez dwumian x + 2 jest równa 4*32009.
a)
W(−5) = ( 25 − 40 + 15)2009 = ( 25 − 30 + 5)2010 = 0 + 0 = 0
Tak
b)
W(−2) = ( 4 − 16 + 15)2009 + ( 4 − 12 + 5)2010 = 32009 + (−3)2010 =
32009 + 3*32009 = 4*32009
4 maj 21:20
Janek191:
z.341
Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x + 1 , a wynikiem dzielenia W(x) przez x + 1
jest wielomian Q(x). Natomiast dzieląc wielomian W(x) przez dwumian x − 2 otrzymujemy
iloraz Q(x) + 6 x − 3 i resztę 3.
Wyznacz wielomian W(x).
Mamy
W(x) = Q(x)*( x + 1) i W(x) =( Q(x) + 6 x − 3)*(x − 2) + 3
więc
Q(x)*x + Q(x) = Q(x)*x − 2 Q(x) + 6 x2 − 12 x −3 x + 6 + 3
3 Q(x) = 6 x2 − 15 x + 9 / : 3
Q(x) = 2 x2 − 5 x + 3
zatem
W(x) =( 2 x2 − 5 x + 3)*( x + 1) = 2 x3 − 3 x2 − 2 x + 3
============================================
5 maj 12:28
Janek191:
z. 342
Wielomian W(x) = x
4 + 4 x
3 + c x
2 +d x + 1, gdzie c, d ∊ ℂ , ma dwa różne pierwiastki
wymierne .Znajdź niewymierne pierwiastki tego wielomianu.
Z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych mamy
x
1 = − 1 x
2 = 1
więc
W(−1) = 1 − 4 + c − d + 1 = −2 + c − d = 0 ⇒ c − d = 2
oraz
W(1) = 1 + 4 + c + d + 1 = 6 + c + d = 0 ⇒ c + d = − 6
Mamy układ równan
c − d = 2
c + d = − 6
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 c = − 4
c = − 2
=====
d = − 6 − c = − 4
=============
zatem
W(x) = x
4 + 4 x
3 − 2 x
2 − 4 x + 1 oraz ( x − 1)*(x + 1) = x
2 − 1
Wykonujemy dzielenie:
(x
4 + 4 x
3 −2 x
2 −4 x + 1) : (x
2 − 1) = x
2 + 4 x − 1
oraz
x
2 +4 x − 1 = 0
Δ = 16 −4*1*(−1) = 20 = 4*5
√Δ = 2
√5
dlatego
| | − 4 − 2√5 | |
x3 = |
| = − 2 − √5 x4 = − 2 + √5 |
| | 2 | |
=============================================
5 maj 12:39
Janek191:
z.343
Liczby pierwsze p i q ( p ≠ q ) są pierwiastkami wielomianu W(x) = 2 x3 + b x2 + c x −
10,
gdzie b i c są liczbami całkowitymi. Zapisz wielomian W(x) jako iloczyn trzech
wielomianów
stopnia pierwszego.
Z odpowiedniego tw. mamy pierwiastki : 2 i 5 ( liczby pierwsze),
więc
W(2) = 16 + 4 b +2 c − 10 = 4 b + 2c = − 6 / : 2 ⇒ c = −2 b − 3
W(5) = 250 + 25 b + 5 c − 10 = 25 b + 5 c = − 240
25 b + 5*( −2 b − 3) = − 240
15 b = − 225
b = − 15
======
c = 27
=====
czyli W(x) = 2 x3 − 15 x2+ 27 x − 10 oraz ( x − 2)*(x − 5) = x2 − 7 x + 10
Wykonujemy dzielenie
( 2 x3 − 15 x2 + 27 x − 10 ) : ( x2 − 7 x + 10 ) = 2 x − 1
Odp. W(x) = (2 x −1)*( x − 2)*(x − 5)
============================
5 maj 12:50
Janek191:

z.344
Dwie ujemne liczby wymierne są miejscami zerowymi funkcji
f(x) =2 x
3 + b x
2 + c x + 1, gdzie b.c ∊ ℂ.
Znajdź wszystkie argumenty , dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
| | 1 | |
Te ujemne liczby ( miejsca zerowe f) to : − 1 i − |
| . |
| | 2 | |
Mamy
f(−1) = − 2 + b − c + 1 = b − c − 1 = 0 ⇒ c = b − 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
f(− |
| ) = − |
| + |
| b − |
| c + 1 = |
| + |
| b − |
| c = 0 / * 4 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
więc
3 + b − 2 c = 0 ⇒ b − 2*( b − 1) = − 3
− b = − 5
b = 5
c = 5 − 1 = 4
zatem
| | 1 | |
f(x) = 2 x3 + 5 x2 + 4 x + 1 oraz ( x + |
| )*(x + 1) = x2 + 1,5 x + 0,5 |
| | 2 | |
( 2 x
3 + 5 x
2 +4 x + 1) : ( x
2 + 1,5 x + 0,5) = 2 x + 2 = 2*(x + 1)
czyli
f(x) = 2( x + 1)*(x + 1)*(x + 0,5) = 2*(x + 1)
2*(x + 0,5) ≥ 0 ⇔ x ∊ < − 0,5, +
∞> ∪ { − 1}
===================================================================
5 maj 21:10
Janek191:
z. 5.128
Dany jest wielomian W(x) = (x + 1)*[x
2 + ( p + 3) x + 9 ].
Ustal krotność pierwiastków tego wielomianu ze względu na
wartość parametru p ( p ∊ℛ ).
x = −1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
x
2 + ( p + 3) x + 9 = 0
Δ = p
2 + 6 p + 9 − 36 = p
2 + 6 p − 27
1) Δ < 0
Δ
1 = 36 − 4*1*( −27) = 144 p{Δ
1) = 12
| | − 6 − 12 | |
p = |
| = − 9 lub p = 3 |
| | 2 | |
zatem
dla p ∊ ( − 9, 3) jest Δ < 0 czyli wielomian W(x) ma jeden pierwiastek
jednokrotny x = − 1
2)
Dla p = − 9 lub p = 3 jest Δ = 0 i mamy wtedy x
2 − 6 x + 9 = 0 lub x
2 + 6
x + 9 = 0
czyli (x − 3)
2 = 0 lub (x + 3)
2 = 0
3 − pierwiastek dwukrotny lub − 3 pierwiastek dwukrotny
oraz
dla p = 7 mamy x
2 + 10 x + 9 = (x + 1)*( x + 9) = 0 ⇔ x = − 1 lub x = − 9
x = − 1 − pierwiastek dwukrotny i x = − 9 − pierwiastek jednokrotny.
Reasumując − dla p ∊ { − 9, 7, 3} wielomian W(x) ma jeden pierwiastek dwukrotny
i jeden pierwiastek jednokrotny.
3)
Dla p ∊ ( −
∞, − 9) ∪ ( 3, 7) ∪ ( 7, +
∞) jest Δ > 0 i wtedy wielomian ma trzy
pierwiastki jednokrotne.
8 maj 20:25
Janek191:
z.5.129
Dany jest wielomian W(x) = (x
2 − 4 x + 4)*[x
2 − ( p +1) x + 4 ].
Ustal krotność pierwiastków tego wielomianu ze względu na
wartość parametr p ( p ∊ ℛ ).
x
2 −4 x + 4 = ( x − 2)
2 = 0 ⇔ x = 2
x = 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym W(x).
x
2 − ( p + 1) x + 4 = 0
Δ = p
2 +2 p + 1 − 16 = p
2 + 2p − 15
1) p
2 + 2p − 15 < 0
Δ
1 = 4 − 4*1*(−15) = 64
√Δ1 = 8
| | − 2 − 8 | |
p = |
| = − 5 lub p = 3 |
| | 2 | |
Dla p ∊ ( − 5, 3) jest Δ < 0 i wtedy wielomian W(x) ma jeden pierwiastek
dwukrotny x = 2.
2) p
2 + 2 p − 15 = 0
p = − 5 lub p = 3
Dla p = − 5 mamy x
2 + 4 x + 4 = (x + 2)
2 = 0 ⇔ x = − 2
Wielomian W(x) ma dwa pierwiastki dwukrotne x = 2 i x = − 2
Dla p = 3 mamy x
2 − 4 x + 4 = ( x − 2)
2 = 0 ⇔ x = 2
Wielomian ma jeden pierwiastek czterokrotny x = 2.
3) Dla p ∊ ( −
∞, − 5) ∪ ( 3, +
∞) jest Δ > 0
Wielomian ma jeden pierwiastek dwukrotny x = 2 i dwa pierwiastki jednokrotne.
8 maj 20:41
Janek191:
z. 5.130
Podaj przykład wielomianu W(x), który spełnia następujące warunki:
st. W(x) = 4, wielomian ma tylko jeden pierwiastek równy 5, liczba 5 jest
pierwiastkiem dwukrotnym
Np.
W(x) = ( x − 5)2*(x2 + 1)
z. 5.131
Podaj przykład wielomianu W(x), który spełnia następujące warunki:
st. W(x) = 6, jedynymi pierwiastkami wielomianu są liczby, 0, √5, − √5,
wszystkie pierwiastki są dwukrotne.
Np.
W(x) = x2*( x − √5)2*( x + √5)2
8 maj 20:48
Janek191:
z. 5.132
Np. W(x) = ( x + 3)
3*( x − 4)*( x
2 + 1)*(x
2 + 2)
z. 5.133
| | 1 | |
Np. W(x) =4 ( x − 4)*(( x + |
| )2*( x − 3)4 |
| | 2 | |
8 maj 20:53
Janek191:
z. 5.134
Wielomian W(x) jest stopnia trzeciego i ma trzy pierwiastki : −2, − 1 oraz 4.
Czy wielomian P(x) = W(x)*(x3 +3 x2 +3 x + 1) ma pierwiastki wielokrotne?
Jeśli tak, to jakie ? Podaj krotność pierwiastka wielokrotnego.
x3 +3 x2 + 3 x + 1 = ( x + 1)3
więc P(x) ma pierwiastek czterokrotny równy −1.
9 maj 20:00
Janek191:
z.5.135
Wielomian W(x) jest stopnia drugiego i ma jeden pierwiastek dwukrotny równy 2. Czy wielomian
12 maj 15:48
Janek191:
P(x) = [ W(x)]3*(x2 − 4) ma pierwiastki wielokrotne ? Jeśli tak, to jakie?
Podaj krotność pierwiastka wielokrotnego.
Wielomian P(x) można zapisać
P(x) = [ a (x − 2)2]3*( x − 2)*(x + 2) = a3*( x − 2)7*(x + 2)
więc
P(x) ma pierwiastek siedmiokrotny równy 2.
12 maj 15:54
Janek191:
z. 5.137
Rozłóż wielomiany na czynniki, wyłączając wspólny czynnik poza nawias:
d)
W(x) = (x2 + 1)*(x + 3) − (x + 3)*(4 −3 x2) = (x + 3)*[(x2 +1) − ( 4 −3 x2)] =
= ( x + 3)*( x2 + 1 − 4 + 3 x2) = (x + 3)*(4 x2 − 3) = ( x + 3)*(2 x −√3)*(2 x + √3)
14 maj 08:27
Janek191:
z. 5.138
Rozłóż na czynniki wielomiany stosując wzory skróconego mnożenia :
a)
W(x) = 4 x2 − 9 = (2 x)2 − 32 = ( 2 x − 3)*(2 x + 3)
e)
W(x) = ( 9 x2 − 6 x +1) − ( 4 x2 +20 x + 25) = ( 3x − 1)2 − ( 2 x + 5)2 =
= ( 3 x − 1 − 2 x − 5)*(3 x −1 + 2 x + 5) = ( x − 6)*(5 x + 4)
i)
W(x) = 8 x3 + 1 = (2 x)3 + 13 = ( 2 x + 1)*(4 x2 − 2 x + 1)
j)
W(x) = 125 x3 − 8 = (5 x)3 − 23 = (5 x − 2)*(25 x2 + 10 x + 4)
14 maj 08:41
Janek191:
z. 5.139
Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
a)
W(x) = x3 +3x2 − 4 x −12 = x2*(x +3) − 4*( x + 3) = (x +3)*(x2 − 4) = (x +3)*(x −2)*(x + 2)
d)
W(x) = x3 − x2 + x − 1 = x2*(x −1) + (x −1) = (x −1)*(x2 + 1)
h)
W(x) = 20 x3 + 12 x2 − 45 x − 27 = 4 x2*(5 x + 3) − 9*( 5 x + 3) = ( 5 x+3)*(4 x2 − 9) =
= ( 5 x + 3)*(2 x − 3)*(2 x + 3)
14 maj 15:44
Janek191:
z. 5.140
a) W(x) = 3 x3 − 6 x2 + 4 x − 8 = 3 x2*(x − 2) + 4*(x − 2) = (x − 2)*(3 x2 + 4)
d)
W(x) = 18 x3 + 9 x2 − 18 x − 9 = 9 x2*( 2 x + 1) − 9*( 2 x + 1) = (2 x + 1)*(9 x2 − 9) =
= 9*( 2x + 1)*(x − 1)*(x + 1)
h)
W(x) = − 12 x3 − 32 x2 + 3 x + 8 = − 4 x2*( 3 x + 8) + 1*(3 x + 8) = (3 x + 8)*(1 − 4 x2) =
= (3 x + 8)*( 1 − 2 x)*(1 +2 x)
14 maj 19:13
Janek191:
z. 5.141
a) W(x) = x4 +2 x3 − x − 2 = x3*(x + 2) − 1*( x + 2) = ( x + 2)*(x3 − 1) =
= (x + 2)*(x − 1)*(x2 + x + 1)
d)
W(x) = 125 x4 − 125 x3 − 8 x + 8 = 125x3*(x − 1) − 8*( x − 1) =
= (x − 1)*(125 x3 − 8) = ( x − 1)*[ (5 x)3 − 23] = (x −1)*( 5 x − 2)*(25 x2 + 10 x + 4)
14 maj 19:20
Janek191:
z. 5.142
a) W(x) = x5 + x3 − x2 − 1 = x3*(x2 + 1) − 1*(x2 + 1) = (x2 + 1)*(x3 − 1) =
= (x2 + 1)*( x − 1)*( x2 + x + 1)
d)
W(x) = x5 − x3 −125 x2 + 125 = x3*(x2 − 1) − 125*(x2 − 1) = (x2 −1)*(x3 −125) =
= (x −1)*(x + 1)*(x − 5)*(x2 + 5 x + 25)
14 maj 19:25
Eta:
Janek "korków " udzielasz przez nasze forum?
14 maj 19:30
Janek191:
z. 5.143
a) W(x) = x3 − 3 x + 2 = x3 − x −2 x + 2 = x*(x2 − 1) − 2*(x −1) =
= x*(x −1)*(x + 1) − 2*(x − 1) = (x −1)*(x2 + x − 2) = ( x −1)*(x −1)*(x + 2)=(x −1)2*(x + 2)
d)
W(x) = x3 +4 x − 5 = x3 + 5 x − x − 5 = x*(x2 − 1) + 5*(x −1) =
= x*(x − 1)*(x + 1) + 5*(x − 1) = (x −1)*(x2 + x + 5)
14 maj 19:38
Janek191:
z. 5.144
a) W(x) = x4 − 10 x2 + 9 = ( x2 − 9)*(x2 − 1) = (x − 3)*(x + 3)*(x − 1)*(x + 1)
b) W(x) = x4 + 4 x2 − 5 = (x2 + 5)*(x2 − 1) = (x −1)*(x + 1)*(x2 + 5)
c) W(x) = 4 x4 +5 x2 + 1 = ( 4 x2 + 1)*( x2 + 1)
d) W(x) = −3 x4 +2 x2 + 1 = ( − 3 x2 − 1)*(x2 − 1) = ( −3 x2 −1)( x − 1)*(x + 1) =
= ( 3 x2 + 1)*( 1 − x)*(x + 1)
z. 5 .145
a) W(x) = x4 − 1 = (x2 − 1)*(x2 + 1) = ( x − 1)*(x + 1)*(x2 + 1)
b) W(x) = x4 − 18 x2 + 81 = ( x2 − 9)2 = (x −3)2*(x + 3)2
c) W(x) = (x2 + 1)2 − 4 = (x2+1)2 − 22 = ( x2 +1 −2)*(x2 + 1 + 2) = (x2 −1)*(x2 +3) =
= ( x −1)*(x + 1)*(x2 + 3)
d) W(x) = (x2 −3 x)2 − 9 x2 = (x2− 3 x)2 − (3 x)2 = ( x2 −3 x −3 x)*(x2 − 3 x +3 x) =
= (x2 − 6 x)*x2 = x3*(x − 6)
18 maj 20:07
Janek191:
z. 5.146
a) W(x) = x3 + 4 x2 + x − 6
W(1) = 0 więc W(x) = ( x −1)*(x2 + 5 x + 6) = (x −1)*(x + 3)*(x + 2)
b)
W(x) =x3 + 5 x2 + 3 x − 9 W(1) = 0
więc W(x) = ( x −1)*(x2 + 6 x + 9) = (x −1)*( x + 3)2
c)
W(x) = x3 + 7 x2 + 14 x + 8
W(−1) = 0 więc W(x) = (x +1)*(x2 + 6 x + 8) = (x + 1)*(x + 2)*(x + 4)
f)
W(x) = x3 + 7 x2 + 11 x + 5
W(−1) = 0 więc W(x) = ( x +1)*(x2 + 6 x + 5) = ( x + 1)*(x + 1)*( x + 5) =(x+1)2*(x + 5)
19 maj 07:00
Janek191:
z. 5.147
a) W(x) = 2 x4 − 6 x3 − 8 x2 = 2 x2*(x2 − 3 x − 4) = 2 x2*(x − 4)*( x + 1)
c) W(x) = x4 + 6 x2 + 9 = ( x2 + 3)2
d) W(x) = 125 x3 − 150 x2 + 60 x − 8 = ( 5 x − 2)3
g) W(x) = 4 x3 + 4 x2 − 9 x − 9 = 4 x2*(x + 1) − 9*( x + 1) = (x+1)*(4 x2 − 9) =
= (x + 1)*(2 x − 3)*(2 x + 3)
h) W(x) = x3 − x + 6 W(−2) = 0
więc W(x) = (x + 2)*( x2 − 2 x + 3)
19 maj 07:05
Janek191:
z. 5.148
a) W(x) = x4 + 1 = ( x2 + 1)2 − 2 x2 = ( x2 + 1)2 − (√2 x)2 =
= (x2 + 1 − √2 x)*(x2 + 1 + √2 x) = ( x2 − √2 x + 1)*(x2 + √2 x + 1)
d) W(x) = x4 + 324 = (x2 + 18)2 − 36 x2 = ( x2 + 18)2 − ( 6 x)2 =
= (x2 + 18 − 6 x)*(x2 + 18 + 6 x) = (x2 − 6 x + 18)*(x2 + 6 x + 18)
19 maj 07:10
Janek191:
z. 5.238
Rozwiąż nierówność
a) I x3 − 1 I ≤ x2 + x + 1
I (x −1)*(x2 + x + 1) I ≤ x2 + x + 1
I x − 1 I* I x2 + x + 1 I ≤ x2 + x + 1 ; Δ = 1 − 4*1*1 < 0 więc x2 + x + 1 > 0
zatem I x2 + x + 1 I = x2 + x + 1 ; dzielimy obie strony nierówności przez ( x2+x +1)
I x − 1 I ≤ 1
x − 1 ≥ − 1 i x − 1 ≤ 1
x ≥ 0 i x ≤ 2
x ∊ < 0 , 2 >
=============
d)
I x3 + 125 I ≥ 2 x2 − 10 x + 50
I (x + 5)*(x2 − 5 x + 25 ) I ≥ 2*(x2 −5 x + 25 )
Δ = 25 − 4*1*25 < 0 więc x2 − 5 x + 25 > 0 i I x2 − 5 x + 25 I = x2 − 5 x + 25
Dzielimy obustronnie przez ( x2 − 5 x + 25 )
I x + 5 I ≥ 2
x + 5 ≤ − 2 lub x + 5 ≥ 2
x ≤ − 7 lub x ≥ − 3
x ∊ ( − ∞, − 7 > ∪ < − 3, +∞)
======================
24 maj 10:05
Janek191:
z. 5.179 Rozwiąż równania:
a)
I x
3 − 1 I = x
2 + x + 1
I (x −1)*(x
2 + x + 1) I = x
2 + x + 1 Δ = 1 −4*1*1 < 0, więc x
2 + x + 1 > 0
I x − 1 I* I x
2 + x +1 I = x
2 + x + 1 i I x
2 + x + 1 I = x
2 + x + 1
I x − 1I *(x
2 + x + 1) = x
2 + x + 1 Dzielimy obustronnie przez x
2 + x + 1
I x − 1 I = 1
x − 1 = − 1 lub x − 1 = 1
x = 0 lub x = 2
====================
b)
| 1 | |
| I x3 + 1 I = x2 − x + 1 |
| 2 | |
| 1 | |
| I x + 1 I* I x2 − x + 1 I = x2 − x + 1 Δ = 1 − 4*1*1 < 0 więc x2 − x + 1 > 0 |
| 2 | |
I x + 1 I*(x
2 − x + 1) = 2*(x
2 − x + 1) i I x
2 − x + 1 I = x
2 − x + 1
Dzielimy obustronnie przez x
2 − x + 1
I x + 1 I = 2
x + 1 = − 2 lub x + 1 = 2
x = − 3 lub x = 1
==================
25 maj 14:26
Janek191:
c) I x3 − 8 I = x2 +2 x + 4
I ( x − 2)*(x2 + 2 x + 4) I = x2 + 2 x + 4 Δ =4 − 4*1*4 < 0
I x − 2 I * I x2 +2 x + 4 I = x2 +2 x + 4 x2 +2 x + 4 > 0, więc
I x2+2x+4 I = x2 +2 x + 4
I x − 2 I*( x2 +2 x + 4) = x2 + 2 x + 4 Dzielimy obustronnie przez x2 + 2x +4
I x − 2 I = 1
x − 2 = − 1 lub x − 2 = 1
x = 1 lub x = 3
=================
d)
I x3 + 64 I = x2 − 4 x + 16
I ( x + 4)*(x2 −4 x + 16 ) I = x2 −4 x + 16 Δ =16 − 4*1*16 < 0
I x + 4 I * I x2 −4 x + 16 I = x2 − 4 x + 16 więc x2 − 4 x + 16 > 0
I x2 − 4 x + 16 I = x2 − 4 x + 16
Dzielimy obustronnie przez x2 − 4 x + 16
I x + 4 I = 1
x + 4 = − 1 lub x + 4 = 1
x = − 5 lub x = − 3
====================
25 maj 14:38
Janek191:
z. 5.180
a)
8 *I x − 1 I + (x −1)*(x2 + 4) = 0
Dla x < 1 mamy 8*( − x + 1) + ( x − 1)*(x2 + 4) = 0
(x − 1)*( x2 + 4 − 8) = 0
(x −1)*(x2 − 4) = 0
( x −1)*(x −2)*(x + 2) = 0 ⇒ x = − 2
Dla x ≥ 1 mamy 8*( x − 1) +*(x − 1)*(x2 + 4) = 0
(x − 1)*( x2 + 4 + 8) = 0
(x − 1)*(x2 + 12) = 0 x2 + 12 > 0
x = 1
Odp. x = − 2 lub x = 1
====================
25 maj 14:45