matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
Klima:
W kulę wpisano stożek. Stosunek pola powierzchni kuli do pola podstawy stożka jest równy
25
. Oblicz sinusk kąta rozwarcia stożka.
4
23 mar 21:14
===:
4πR
2
25
R
5
=
⇒
=
πr
2
4
r
4
Rób rysunek i licz (zastanów się nad ilością rozwiązań)
23 mar 21:23
Mila:
4πR
2
25
=
⇔
πr
2
4
R
2
25
=
r
2
16
|AB|
=2R
sinα
2r
=2R
sinα
2R*sinα=2r
r
√
16
sinα=
=
R
√
25
4
sinα=
5
=========
23 mar 21:30