Stereometria
ola: Wyznacz największą objętość stożka, którego tworząca ma długość c.
r
2 = c
2 − H
2
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *Pp*H= |
| π(c2−H2)*H2 |
| | 3 | | 3 | |
I co teraz?
23 mar 20:48
Adamm: masz funkcję kwadratową, wystarczy wyznaczyć wierzchołek
23 mar 20:50
ola: przecież jak wymnożę nawias to wyjdzie 4 potęga
23 mar 20:52
Jack:
"ktorego tworzaca ma dlugosc c"
zatem "c" traktujesz jak stala
masz wzor, ze
| | 1 | | 1 | |
V(H) = |
| π(c2−H2) * H2 = |
| π(c2H2 − H4) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
V'(H) = |
| π(2c2H − 4H3) |
| | 3 | |
V'(H) = 0
2c
2H − 4H
3 = 0
...
*dlaczego akurat pochodna z c
2H
2 wynosi 2c
2H?
otoz jak juz mowilem "c" traktujesz jak stala, gdyby bylo np.
4H
2 to pochodna z tego to 4* 2H, zatem stala liczba zostaje i mnozymy razy pochodna tego H.
23 mar 20:53
Jerzy:
Poprawić wzór na objętość.
23 mar 20:53
ola: o faktycznie przepraszam
23 mar 20:54
ola: V = 13π(c2−H2)*H
23 mar 20:57