Logarytmy dzialanie
Fanabela: Mam problem z obliczenim poniższego równania (a prawdę mówiąc nie wiem jak się do
niego zabrać − na pewno można to jakoś sprytnie obliczyć).
| | 1− (log6 3)11 | |
S=log6 32 * |
| |
| | 1−log6 3 | |
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
23 mar 20:46
Adamm: równania?
23 mar 20:47
'Leszek: Jest to suma wyrazow pewnego ciagu geometrycznego i nic tu nie da sie uproscic ?
23 mar 20:56
Fanabela: Szczerze mówiąc nie widze nic w tym działaniu, co można by uprościć.
(Wiem, że to suma ciągu geometrycznego, bo właśnie to mam policzyć.)
23 mar 21:03
Adamm: | log632 | | log632 | |
| = |
| =log232=5 |
| 1−log63 | | log62 | |
23 mar 21:05
===:
| | log632 | | 5log62 | |
coś tam da się ... |
| = |
| =5 |
| | 1−log63 | | log62 | |
zatem S=5[1−(log
63)
11]
23 mar 21:06
Fanabela: Ok. Dziękuję. Myślałam, że może można jeszcze coś zrobić z tą brzydka potęga
( i stąd właśnie moje pytanie), ale jak nie to trudno. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
23 mar 21:09
Fanabela: Mam jeszcze pytanie jak udowodnić, że ta suma to liczba całkowita?
23 mar 21:12
Adamm: ta suma akurat całkowita nie jest
jest niewymierna
23 mar 21:15
Fanabela: Tylko mam zadanie typu "udowodnić, że" więc musi być całkowita. Może lepiej przytoczę
cała treść zadania:
Dany jest ciąg geometryczny Cn o pierwszym wyrazie C1= 25 i ilorazie q=3
Wykaż że ciąg an o wzorze ogólnym an=log6 cn jest arytmetyczny.
Oblicz sumę 11 jego początkowych wyrazów i uzasadnij że jest ona liczbą całkowitą.
"r" wyszło mi log6 3 czyli const⇒ an jest arytmetyczny
23 mar 21:25
===:
Pomieszanie z poplątaniem ... chyba już nie bardzo wiesz sumę 11 wyrazów
którego ciągu liczysz
23 mar 21:37
Fanabela: Racja − juz widze −wszystko mi się pomieszało. Powinnam policzyć wzorem na sumę ciągu
arytmetycznego.
Przepraszam za kłopot. Mam nadzieję, że teraz mi wyjdzie
23 mar 21:44
===:
baw się
23 mar 21:48