trygonometria
moniczka: Rozwiąż równanie 𝑠𝑖𝑛𝑥 𝑠𝑖𝑛3𝑥 =1/2
undefined
23 mar 20:43
Jack: wykorzystaj wlasnosc :
2 sin α * sin β = cos(α−β) − cos(α+β)
23 mar 20:56
Krzysiek: sinxsin3x=sinxsin(2x+x)=sinx(sin2xcosx+cos2xsinx)=2sin2xcos2x+sin2x−2sin^
4x=2sin2x−2sin4x+sin2x−2sin4x=−4sin4x+3sin2x
23 mar 21:03
Mila:
albo z gotowego wzoru:
sin(3x)=3sinx−4sin3x
Mamy równanie:
sin
2x=t, t∊<0,1>
| | −3−1 | | −3+1 | |
t= |
| lub t= |
| |
| | −8 | | −8 | |
| | 1 | | 1 | |
sin2x= |
| lub sin2x= |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | | 1 | | 1 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| lub sin x= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dalej sama?
23 mar 21:43