Pola trójkątów utworzonych przez przekątne w trapezie.
esendo:

Potrzebuję zrozumieć dlaczego w trapezie pole "lewego" trójkąta jest równe polu "prawego"
trójkąta.
23 mar 20:36
23 mar 20:38
Adamm: p
1, p
2, q
1, q
2 <− części przekątnych
α <− kąt pod jakim przekątne się przecinają
| | p1 | | q1 | |
jeśli pola mają być równe to musi być p1*q1=p2*q2 czyli |
| = |
| |
| | p2 | | q2 | |
co wynika z podobieństwa górnego i dolnego trójkąta
23 mar 20:40
kochanus_niepospolitus:

zauważ, że:
| | a*h | |
PΔABC = |
| = PΔABD ... prawda  |
| | 2 | |
Okey ... a każdy z tych trójkątów zawiera w sobie ΔABE ... prawda

Więc PΔAED = PΔABD − PΔABE
oraz PΔBEC = PΔABC − PΔABE
więc są sobie równe
c.n.w.
23 mar 20:41
esendo: Teraz wszystko jasne, dziękuję. Kluczową informacją było, że pole trójkąta ABC = pole trójkąta
ABD, bo mają tę samą podstawę i wyskość.
23 mar 20:53