Funkcja trygonometryczna
Kinga: Proszę o Pomoc Zad 1. Rozwiąż następujące równania, wiedząć ,że α jest kątem ostrym : a) 2
cosa =1 b) 5 sina=2
| | cosa + sina | |
Zad 2. Oblicz wartość wyrażenia |
| jeśli tg a= √2 i a jest kątem |
| | sina− cosa | |
ostrym
23 mar 20:22
===:
2.
| | √2 | | 1 | |
skoro tgx=√2 to sinx= |
| cosx= |
| |
| | √3 | | √3 | |
Podstawiaj i przekształcaj
23 mar 20:41
sinus:
2/ dzielimy licznik i mianownik przez cosα
| | 1+tgα | | 1+√2 | |
W= |
| = |
| =....=3+2√2 |
| | tgα−1 | | √2−1 | |
23 mar 21:04
Janek191:
To zadanie jest już rozwiązane
23 mar 21:43
Kinga: czy ktoś zna rozwiązanie do zad ,1 podpunkt b)
23 mar 22:16
23 mar 22:18
Kinga: tak mi wyszło tylko co to może być za kąt ostry α= 24o czy α= 230
23 mar 22:30
Janek191:
sin α = U{2}[5} = 0,400
więc
α ≈ 24o
24 mar 06:51