a
bawier: z4+2z2 + 4 = 0
w= z2
w2 + 2w + 4 = 0
delta = 4−4*1*4 = −12
√delta = i2√3 v −i2√3
w= −2 + i v w= −1 − i?
23 mar 20:07
Adamm: źle
w=−1+i√3 lub w=−1−i√3
23 mar 20:12
bawier: racja, tak mi wyszło, i to jest rozwiązanie?
23 mar 20:14
Adamm: to jest rozwiązanie równania w2+2w+4=0
teraz musisz rozwiązać z2=−1+i√3 lub z2=−1−i√3
23 mar 20:15
bawier: z = √−1+i√3
x+yi = √−1+i√3
(x+yi)2 = −1+i√3
później układ równań itd...
czy jeśli jest to wielomian 4ego stopnia, bo z4, to mają mi wyjść 4 rozwiązania?>
23 mar 20:17
Adamm: tak
wielomian n−tego stopnia ma n rozwiązań zespolonych (wliczając w to pierwiastki krotne)
23 mar 20:18
bawier: dziękuje, dalej sobie poradzę,
mam kilka pytań do innych zadań
czy rozwiązanie równania :
z|z| + (z−|Z|) = 3+2i
jest liczba zespolona ?
mam na myśli , że odp winna wyglądać tak "Odp: z = coś +icoś"
nie para liczb typu { x=... y=..
23 mar 20:21
Adamm: jeśli istnieje, tak
rozwiązujesz równanie w dziedzinie zespolonej, rozwiązaniem jest liczba zespolona
to nie jest układ równań, chociaż można go do takiego sprowadzić
23 mar 20:24
bawier: ok, mam inne zadanie
z4 + 3z+ 4 = 0
czy oprócz schematu hornera i uzyskaniu postaci wielomianu kwadratowego, istnieje jakieś inne
optymalne rozwiązanie , które pozwalałoby mi dojść szybko do pierwiastków tego równania?
23 mar 20:26
23 mar 20:37
bawier: tak, numerycznie możemy też się 'wspomóc'
23 mar 20:39
bawier: pisząc algorytm do wyznaczenia miejsca zerowego
23 mar 20:40
Adamm: nie znam takiego
23 mar 20:45