| 1 | ||
|sa|= | √2b2+2c2−a2 | |
| 2 |

| 1 | ||
s2=( | a2)+c2−accosα | |
| 2 |
1)
W ΔABC z tw cosinusów:
c2=a2+b2−2*a*b*cosγ
c2−a2−b2=−2ab cosγ
| a2+b2−c2 | ||
cosγ= | ||
| 2a*b |
| 1 | 1 | |||
s2=b2+( | a)2−2*b* | a*cosγ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | a2+b2−c2 | |||
s2=b2+ | a2−a*b* | |||
| 4 | 2a*b |
| 1 | a2 | b2 | 1 | |||||
s2=b2+ | a2− | − | + | c2} | ||||
| 4 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
s2= | b2+ | c2− | a2 | |||
| 2 | 2 | 4 |
| 2 | 2 | 1 | 2b2+2c2−a2 | |||||
s2= | b2+ | c2− | a2= | |||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| √2b2+2c2−a2 | ||
s= | ||
| 2 |