nierówność
Joko: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=mx2+mx−1. Wyznacz te wartości parametru m, dla których
funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne.
Jako że m musi być malejące i funkcja nie może mieć miejsc zerowych to powstaje równanie
m2+4m<0 I z tej nierówności podobno wynika, że m>−4
Czy to dlatego, ze kiedy dochodzimy do sytuacji m2<4m i dzielimy przez m to dzielimy przez
liczbe ujemną, czyli znaki się zmieniają?
23 mar 19:20
Mila:

m<0 i Δ<0⇔
Δ=m
2+4m<0
m*(m+4)<0 Parabola skierowana do góry
[m∊(−4,0) ] i m<0⇔
m∊(−4,0)
Przykłady
1) m=−2
f(x)=−2x
2−2x−1
23 mar 19:34
Joko: Jak zawsze czegoś nie zauważe... Nawet głupiej funkcji kwadratowej. Tak czy inaczej zastanawia
mnie, vzy moje stwierdzenie jest prawidłowe dla tego jednego przypadku?
23 mar 19:39
Mila:
Poczytaj o funkcji kwadratowej.
y=ax2+bx+c
1) a>0 , parabola skierowana ramionami do góry
a>0 i Δ<0 parabola lezy nad osią OX ( przyjmuje tylko wartości dodatnie)
2) a<0 parabola skierowana ramionami w dół
a<0 i Δ<0 parabola leży poniżej osi OX ( przyjmuje tylko wartości ujemne)
23 mar 20:06
Joko: Ale ja jak najbardziej zdaje sobie sprawe z tych własności. Nie ważne, pomyliłem się.
23 mar 20:29
Mila:
Komentarz napisałam ponieważ masz tam bez sensu zapis−
"m musi być malejące",
stąd moje wątpliwości i wpis 20:06.
23 mar 20:35