matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Dorota :
Dane są trzy początkowe wyrazy ciągu geometrycznego (a
n
). Podaj wzór ogólny tego ciągu:
√
2
+1; 1;
√
2
−1
23 mar 18:52
Mila:
1
q=
√
2
+1
1
a
n
=(
√
2
+1)*(
)
n−1
√
2
+1
23 mar 18:58
www:
a
1
=
√
2
+1 , q=
√
2
−1 a
n
= ..
23 mar 19:57