zadania z chemi
Patrycja : Proszę o pomoc w zadaniach z chemii
1)Oblicz ile gramów NaCl oraz ile gramów wody potrzebne jest do przygotwania 50g roztworu 2%
2)Oblicz ile gramów KCL należy odważyć aby przygotować 100cm3 roztworu tej soli o stężeniu 0,1
mol/dm3 masa molowa KCL−74.5 g/mol
3) Obliczyć ile cm3 0,1M roztworu HCl należy odmiezyć pipetą aby po rozcieńczeniu otrzymać 100
cm3 0,01M roztworu tego kwasu
4) Oblicz w jakich proporcjach masowych należy zmieszać roztwór o stężeniu procentowym równym
6% z roztworem o stężeniu procentowym równym 10% aby otrzymać roztwór o stężeniu 8%
5) Oblicz w jakich proporcjach masowych należy zmieszać ocet 10% z wodą, aby otrzymać ocet 6%
23 mar 18:05
Dziadek Mróz:

1 sposób
| ⎧ | CP = x/x + y*100% | |
| ⎩ | x + y = 50 |
|
x = 1g
1 + y = 50
y = 50 − 1
y = 49g
2 sposób
podejście 1
x [g] − 2 [%]
50 [g] − 100 [%]
−−−−−−−−−−
| | 2 * 50 | | 100 | |
x = |
| = |
| = 1g |
| | 100 | | 100 | |
y = 50 − 1 = 49g
podejście 2
y [g] − 98%
50 [g] − 100%
−−−−−−−−−
| | 98 * 50 | | 4900 | |
y = |
| = |
| = 49g |
| | 100 | | 100 | |
x = 50 − 49 = 1g
23 mar 23:05