Całka potrójna
Boguś: Mam do policzenia całkę potrójną z po obszarze V, który jest ograniczony przez paraboloidę x2
+ y2 − 2z = 0, kulę x2 + y2 + z2 = 3 oraz występuje w pierwszym oktancie(x,y,z≥0).
Nie mam pojęcia jak to ograniczyć, powinienem podzielić to na dwie części?
φ ≤0,π2≥
23 mar 17:43
'Leszek: Zrob rysunek, os pionowa Z , poziome X i Y ,dla latwosci wykonaj rysunek w
plaszczyznie ZX,
Dla y = 0
x2 + z2 =3 oraz z= x2/2 ⇒ x = √2 lub x =− √2
z = < (x2+y2)/2 ; √3−(x2 +y2 >
r=< 0 , √2 >
φ= < 0 , π/2 >
J = ∫ dz ∫ dx ∫ dy = ∫ ∫ [ √ 3 −(x2 + y2 − 0,5(x2 +y2)] dx dy =
= ∫ dφ ∫ [ √3 −r2 − 0,5r2 ] r dr = π/2 [ ∫ √3 −r2 r dr − 0,5 ∫ r3 dr ] = ....
Pierwsza calke calkuj przez podstawienie 3 − r2 = t2 Powodzenia !
23 mar 21:30