trygonometria sprawdz
321MaReK: Sprawdz czy isnieje pewnien kat β dla ktorego:
tgβ=cosα
Poddpowiedz jest:
tgβ ⊂ R
cosα ∉ R
Dlaczego?
Jaka jest odp? Isntnieje czy nie istnieje?
23 mar 17:04
kochanus_niepospolitus:
a jaki ma być związek pomiędzy α i β ?
23 mar 17:07
'Leszek: Czy to dotyczy trojkata prostokatnego ?
23 mar 17:09
321MaReK: "czy vosα moze sie rownac tgβ dla pewnego kata β"
23 mar 17:10
kochanus_niepospolitus:
jeżeli nie ma żadnej zależności pomiędzy α i β to oczywiście, że tak
23 mar 17:11
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
nie tgβ = |
| ... wtedy łatwo pokazać, że istnieje taki kąt α, że cos α = |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 mar 17:11
321MaReK: dlaczego i co ta podpowiedz znaczy

?
23 mar 17:11
kochanus_niepospolitus: niech*
23 mar 17:12
'Leszek: Bez dodatkowych warunkow trudno to roztrzygnac , trzeba posluzyc sie tablicami
numerycznymi i zobaczyc .
23 mar 17:12
kochanus_niepospolitus:
dlaczego? Ponieważ tgβ przyjmuje wartość każdą wartość w R ... więc także te które przyjmuje
cosα (czyli z zakresu <−1; 1> )
23 mar 17:13
kochanus_niepospolitus:
Leszek ... pytanie brzmi: "czy może" ... oczywiście że może (jest taka możliwość) ... tak samo
− czy może uderzyć we mnie meteoryt w przeciągu najbliższych 30 sekund −−− jasne że może ...
ale szczęśliwie, tego nie zrobił
23 mar 17:14
321MaReK: Ok rozumiem juz. Dziekuje
23 mar 17:14
'Leszek: Ok! Masz racje !Ale tak postawione zadanie jakie podal 321MaRek jest podobne do
klasycznego pytania , ile jest cukru w cukrze ?
23 mar 17:17
321MaReK: mam jeszcze probl3m z jednym przykladem mianowicie:
czy cosα moze sie rownac tgβ + ctgβ dla pewnego kata β
23 mar 17:21
kochanus_niepospolitus:
albo raczej: czy cukier może być w paczce cukru
23 mar 17:21
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
| | sinβ | | cosβ | | 1 | | 2 | |
tgβ + ctgβ = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosβ | | sinβ | | sinβ*cosβ | | sin(2β) | |
| | 2 | |
sin(2β) ∊ <−1;1> ... więc |
| ∊ R/(−2,2) ... a cosα ∊ <−1; 1> |
| | sin(2β) | |
a więc odpowiedz brzmi ...
23 mar 17:23
kochanus_niepospolitus:
uwaga ... przy przekształceniach zastosowałem dwa istotne wzory:
sin2x + cos2x = 1
2sinxcosx = sin(2x)
23 mar 17:25
321MaReK: no istnieje ale jak z
1/sinβ*cosB wzielo sie 2/sin(2B)
23 mar 17:27
321MaReK: a juz widze
23 mar 17:27
Adamm: nie istnieje...
23 mar 17:32