Funkcja tworząca
Gal Anonim: Jaka własność pozwala przejść z zapisu funkcji tworzącej postaci F(x) = ∑ + ∑ na zapis an=
wyrażenien?
Czy ma to związek z funkcjami analitycznymi i szeregami potęgowymi?
23 mar 15:42
Mila:
Tak.
Np.
| | 1 | |
∑(n=0 do ∞) xn= |
| ciąg stały an=1 |
| | 1−x | |
Poczytaj teorię.
Możesz napisać przykład do rozwiązania.
23 mar 15:54
Gal Anonim: Ok bardzo dziękuję, muszę się dowiedzieć właśnie jakie twierdzenie pozwala przejść z zapisu,
który podałaś. Przynajmniej już wiem czego szukać.
23 mar 16:35