Funkcja
Natalia: Wykres pewnej funkcji kwadratowej to parasola, której wierzchołek ma współrzędne (−2,0).
Funkcja ta dla x=0 przyjmuje wartość 8. Znajdź wartości współczynników a,b,c dla postaci
ogólnej tej funkcji
23 mar 15:42
kochanus_niepospolitus:
parasola
23 mar 15:44
kochanus_niepospolitus:
tworzysz układ trzech równań z trzema niewiadomymi (a,b,c)
xw = −2
yw = 0
f(0) = 8
i wyznaczasz współczynniki a,b,c
23 mar 15:46
Eta:
W(−2,0) i f(0)=8
Z postaci kanonicznej
y=a(x−xw)2+yw
y=a(x+2)2 i f(0)=8
8=4a ⇒ a=2
y= 2(x+2)2
y= 2x2+8x+8 ⇒ a=2 , b=8, c=8
23 mar 16:52