Oblicz całke
Kabuuz: | | 1 | |
∫ |
| dx Podobno mianownik trzeba rozbić na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o |
| | x4+1 | |
delcie ujemnej ale nic nie przychodzi mi do głowy
23 mar 15:41
kochanus_niepospolitus:
(x
4 + 1) = (x
2 − i)(x
2 + i)
mieliśmy coś takiego jak liczby zespolone
23 mar 15:43
kochanus_niepospolitus:
ale nie wiem po co Ci to
23 mar 15:44
Kabuuz: No miałem ale to jest na rzeczywistych i takie rozwiązanie raczej odpada. Z czystej ciekawości
pytam bo mamy sprawdzić zbieżność tej całki na jakimś przedziale i postanowiłem że dodatkowo
sobie ją przeliczę no i pojawiają się trudności
23 mar 15:46
Adamm: x4+1=x4+2x2+1−2x2=(x2+1)2−2x2=(x2−√2x+1)(x2+√2x+1)
23 mar 15:46
Kabuuz: Uuu, dobre. Dzięki
23 mar 15:49
Adamm: sposób kochanusa też jest dobry
nawet jeśli nie liczymy całek dla liczb zespolonych, to zawsze możemy to odpowiednio pogrupować
i dostaniemy 2 wielomiany o współczynnikach rzeczywistych
23 mar 15:54